Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Mesânîd
· Lem Yesbut
· Rîvâyetu'd-Darîr
· Şart
· Ta'dîl Mertebeleri
· Tarih
· Tashîhu'l-Kutub
· Ve Âharu
· Yervi'l-Menâkîr
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· Haddesenâ Fulân Bi-Kırâ'atı Aleyhi
· Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ

Son Okunanlar
· Tahrîc
· Kurıe Ala Fulan Ve Ene Esme'u
· Eczâ-Yı Hadîsiye
· Rivâyetu'l-Âbâ Anil-Ebnâ
· Ahberanâ Fulan Fîmâ Kuri'e Aleyhi
· Da'îf
· Etrâf
· Belağanâ Ani'n-Nebî
· Sulâsî
· Yuzkeru



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Tahrîc

Çıkmak anlamını veren “harece” kök fiilinden tef’il babında mastar olan tahric, hadis ilminde iki manada kullanılmıştır. Birisi rivayet, diğeri hadislerin kaynağını göstermek.

Rivayet manasına tahric, tamamen aynı kökten alman ihrâc karşılığı olarak kullanılır ve bir hadisi isnadıyla birlikte bir kitapta nakletmeye denir. Bazı kitaplarda bir hadis verildikten so a harrecehu fulânun veya ahrecehu fulânun denilmişse bu o hadisin o kimse tarafından kendi isnadıyla rivayet edildiği manasınadır. Bu manada daha çok mağrib alimleri tarafından kullanılmıştır.

Tahricin ikinci manası, bir kitaptaki hadisleri teker teker ele alarak herbirinin diğer isnadlarını göstererek sıhhat durumunu belirtmektir. Bu bir bakıma herhangi bir musannifin kitabındaki hadislerin birer birer kaynaklarını göstermek, varsa diğer rivayet tanklarına işaret edip sıhhat durumunu ortaya koymaktır. Hadis alimleri hadis konusunda olsun veya olmasın, meşhur bazı kitapların ihtiva ettiği hadislerin tahricine dair kitaplar yazmışlardır. İmam Gazâlî'nin İhyâ'u Ulûmi'd-Dîn isimli eserinin hadislerini tahric eden el-Irâkî'nin Tahrîcu Ahâdîsi İhya adlı eseri, yine aynı kitaptaki hadislerin tahricine dair Kasım b. Kutluboğa’nın Tuhfetu'1-Ahyâ min Tehârîci Ahâdîsi İhya'sı, ez-Zeylaî’nin el-Hidâye'nin hadislerinin tahricini yaptığı Nasbu'r-Rayesi konunun önemli misalleridir.

Bazıları muteber hadis kitaplarından senediyle birlikte hadis nakledilmesine de tahric demişlerdir. Bu manaların

hepsine şamil olmak üzere hadis tahric eden alime muharric adı verilir.


12.02.2009 tarihinden beri 43908 defa okundu. Son takip: 18.03.2024 - 11:28


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Tesviye Tedlisi · El-Fiten Ve'l-Melâhim · Cevdet · Etrâf · Enbe'enî · Ruba’î · Sâhîb · Hasen Li-Zâtihî · Nuzûl · İntikâ · Tasliye · İntikad · Munâvele Mücerrede Ani'l-İcâze · Takrîrî Sünnet · Ma’mûl Bih · Ahruf · Mu’addil · Şuzûz · Zabt-ı Sadr · Eceztu Külle Ahadin · Ziyâde · Yerfa'uhû · Cevâmi'u'l-Kelim · Mucma' Alâ Terkihî · Tâbi · Muztarıbu'l-Hadîs · Zekera Lenâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi Ve Ene Esme'u · Ehlu'l-Eser · Ve Hazâ Lafzu Fulân Kale · Ahrece Lehû · Buldâniyye · İcâze Mâ Lem Yesmahu'l-Mucîz · İntikâd-ı Esânîd · Eceztu Li-Men Yeşâ'u Fulân · Merâtibu't-Ta'dîl · Min Belâyâhu · Ta'âlik · Belâğât · Ahberanâ Münâveleten · Nakd-i Rical · Lem Ekıf Aleyhi · Es-Sunnetu't-Takririyye · Bedel-i Nazil · Hasen Li-Aynihî · Kari · Cevâmi' · Dârimî · Mudevvenât · Fuhşu'l-Ğafle · Rumuz
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Eceztuke İn Şi'te · Sahîfe Câbir · Tesviye Tedlisi · Rivâyetu'l-Akrân · Belâğât · Vahin · Sudâsî · Leyse Bi Me’mûn · Ravâ Anhu · Mevdu’u’l-Metn · Cârih · Cehâletu'l-Ayn · Vav · Eceztu Leke (Li Fulân) Mâ Sahha Ve Ma Yesihhu Min Mesmû'âtî · Subâ'iyyât · Tarih · Müzâkere · Eceztuke En Tervıye Annî Mâ Sahha İndeke Mimmâ Semi'tuhû Ve Mâ Se'esma'uhû · Menba'ul-Kizb · Leyse Bihî Be'sun · Tedlîsu's-Sukût · Matrûhu'l-Hadîs · Eş-Şeyhân · Sahîhu'l-İsnâd · Uşarî · Tusâ’î · Mutâba · Hâkim · Esahhu'l-Kutub · Ehlu'l-Eser · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Meçhulün · Lehû Evham · Mevkuf · Gayru Dâbıt · Lâ Yusâvî Şey'en · Fulân Lâ Yus'elu Anhu

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber