Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Kezzâbun Yekzibu
· Tusâ'iyyât
· Kalîlu't-Tahdîs
· Lâ A'rifuhu
· Lem Ecidhu
· Şeyhun Vasatun
· Ta'dîl Mertebeleri
· Tarahûhu
· Uhdira
· Yerfau'l-Hadîse
· Yuhkâ
· Cevvedehû Fulan

Son Okunanlar
· Ta'dil Lafızları
· An'ane
· Ahruf
· Hazâ Min Hadîsi
· Merdûd Şaz
· Ulûm-u Hadîs
· Sahâbî Mürseli
· Mine's-Sunne Kezâ
· Musâ Leh
· Menba'ul-Kizb



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Ta'dil Lafızları

Ravilerin ta'dilinde yani adaletli olduklarına hükmetmekte kullanılan lafızlardır.

Cerh ve ta'dil alimleri herhangi bir ravinin, rivayetlerinin makbul addedilebilme-si için gerekli adalet vasfına sahip olduğuna hükmederlerken bazı lafızlar kullanmışlardır. Bu lafızlar İbn Ebî Hâtim'in tasnifinde dört mertebededir. ez-Zehebî bunlara bir mertebe ekleyerek beşe çıkarmış, İbn Hacer de hepsine bir mertebe daha ekleyerek altı mertebeye ayırmıştır. Buna göre İbn Ebî Hâtim'in tasnifinde ilk mertebede yer alan ta'dil lafızları ez-Zehebi'nin tertibinde ikinci, İbn Hacer'in tertibine göre ise üçüncü mertebededir. Bu mertebelerin herbirinde yer alan ta'dil lafızları ayrıdır. Öyle olunca her ta'dil lafzı aynı zamanda ravinin güvenilir oluşunun derecesini de gösterir.

Ta'dil lafızlarının en üst mertebede olanları ta'dilde aşırılığa delalet edenlerdir. Bunlar ismi tafdîl sîgasıyla gelirler. Evsaku'n-nâs, esbetu'n-nâs gibi İkinci mertebede bulunan ta'dil lafızları, ilk mertebede yer alanlar kadar olmamakla birlikte ravinin üst seviyede adaletli olduğunu gösterenlerdir. İleyhi'l-Muntehâ fi't-tesebhut, lâ ahade esbetu minhu gibi lafızlar bu mertebededirler.

İbn Ebî Hâtim'in tertibinde ilk sırayı alan, ez-Zehebî ve el-Irâkî'ye göre ikinci, İbn Hacer'e göre ise üçüncü mertebe ta'dil lafızları fazlaca güvenilen raviler hakkında kullanılanlardır. Sikatun, mutkinun, hüccetun, sebtun gibi. Bu lafızlardan ikisi bir arada kullanılırsa ta'dilin ikinci mertebesine delâlet ederler. Sebtun -hüccetun, sikatun-mutkinun, sikatun-sikatun gibi.

Ta'dilin dördüncü mertebesinde yer alan lafızlar sadûkun, mahalluhu's-sıdku, leyse bîhî bes'un gibileridir. İbn Ebî Hatim, kendi tasnifine göre ikinci mertebede yer alan bu lafızlardan birisiyle adaletine hükmedilen ravinin hadislerinin yazılabileceğini, ancak gözden geçirilmesi gerektiğini söylemiştir. 1136İbnu's-Salâh'a göre bu lafızlar ravinin zabt derecesini göstermezler. Bu bakımdan rivayetleri ancak zabt sahibi olarak bilinen ravilerin rivayetlerine uygunluğu ölçüsünde muteberdir. 1137

İbn Ebî Hâtim'in tasnifinde üçüncü derecede bulunan beşinci mertebe ta'dil lafızlarından birisiyle adaletine hükmedilen ravinin hadisleri yazılır ve gözden geçirilir. Ancak mertebe itibariyle diğerlerinden aşağıdır. Şeyhun vasatun, Ceyyidu'l-hadîs, ile's-Sıdki mâ huve ta'dil lafızları bu mertebede yer alanlardan birkaçıdır.

Altıncı mertebe ta'dil lafızlarına gelince bunlar, sâlihu'l-hadîs, makbulün, suveylih gibi tadilin zayıfına delalet edenlerdir.

Hatta bazı cerh ve ta'dil alimleri bu mertebede yer alan lafızların ta'dil değil cerh'in en hafifini gösterdiği görüşündedirler.


12.02.2009 tarihinden beri 6365 defa okundu. Son takip: 27.05.2023 - 06:30


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Tahammul · Reddû Hadîsehû · İttefekâ Aleyhi'ş-Şeyhân · Harm · Ashâbu'l-Mi’e · Nâsihu'l-Hadîs Ve Mensûhuhû · Silsiletu’z-Zeheb · Haddesenâ Muzâkereten · Leyse Bi-Merdiyy · Cem · İlmu Dirâyeti'l-Hadîs · Raffâ · Sîğatu'l-Cezm · Alâmâtu’l-Vaz · İsmâ · Kurie Aleyhi Ve Huve Yesme'u · Cerh Ve Tadil Lafızları · Vahin Bi-Merra · Ta'âlik · Darb · Hasen · Ke'ennehû Mushafun · Lem Ecidhu · Rivayet Şartları · Rivâyetu'l-Âbâ Anil-Ebnâ · Kâle'llâhu Te'âlâ · Ashâb-ı Resûlillâh · Te'nîn · İcâze Li’l-Ma'dûm · Nâzil · Fuhşu'l-Ğafle · Gayru Sika Ve La Me’mûn · Mukarebu'l-Hadîs · Sunâ’î · Emera · İsnâd-ı Âli · La Tehillu'r-Rivâye Anhu · Sâlih Li'l-İhticâc · Muvâfakati Mukayyede · Beyân · Nebbe'enâ · İrvi Hazâ Annî · Esahhu’l-Ahâdîs · Belağanî · Uluvv-u Nisbî · Meratibu's-Sahîh · Vad · Ziyadetu's-Sika · Şart · İttisal
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Lem Yutâbâ Aleyhi · Tahammulu'l-Hadîs · Ferd-i Muhâlif · Medhûl · Mütevatir-i Lafzî · Enne Fulânen Haddesehu · Mucma' Alâ Da'fıhî · Lâ Yusâvî Şey'en · Ashâb · Sahibu'l-Bid'a · Mütevatir-i Ma'nevî · Arz Ale'ş-Şeyh · İcâze Li'l-Mechûl · Garîb-i Nisbî · Kâdih · Mukarebu'l-Hadîs · Ma'kûs · Cerh Ve Ta'dil Kaideleri · Mustahric · Kavî · Ahrecehû · Akrân · Leyse Bi-Umde · Ebu Dâvud · Du'ife · Hadîs-i Rabbanî · Mukillîn-i Sahabe · Ruvînâ · Ta'dîl Mertebeleri · Huddistu An Fulân · Da'îfun · Ev Şibhehû · Eşeddu'n-Nâsi Kizben · Vahin Bi-Merra · Yuhkâ · Meratibu's-Sahîh · Lâ Ahade Esbetu Minhu

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber