Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Zekera Lî Fulân
· Cevvedehû Fulan
· Ev Karîben Minhu
· Ev Şibhehû
· Fe'ale Fulân
· Fî Hadîsihî Da'fun
· Fîhi Da'fun
· Fîhi Ednâ Mekal
· Fulân Lâ Yus'elu Anhu
· Galat
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· Haber-i Meşhur

Son Okunanlar
· Mevkuf
· Mucâlese
· Tedlîs
· Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ
· İcâze Mu'allaka
· Mechûlu'l-Ayn
· Neseb
· Elkâb
· Rumiye Bi'l-Ahaveyn
· Da'îfu’l-Hadis



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Mevkuf

“Vakafe” (durmak) kök fiilinden alınma ismi meful olan mevkuf, hadis ıstılahında sahabîlerden rivayet edilen sözler ve fiillere denir. Hz. peygamber (s.a.s)'in çevresini oluşturan Mü’minlerin sözlerine ve fiillerine mevkuf denilmesi, isnadının Allah Resulüne kadar ulaşmayıp sahabîde durması dolayısiyledir. 673Ebubekr ve İbn Abbas'ın şu içtihatları mevküfa misal olarak kayda değer: “dede (mirasta) baba yerine geçer.” 674el-Hakimu'n-Nisâbûri'ye göre sahabede mevkuf, hadisi irsal ve i'dâl olmaksızın sahabiye kadar rivayet etmektir. 675İrsal ve î'dal, genel anlamda isnadda ravi atlamak demek olduğuna göre bu ta-rifde isnadın ittisali esas alınmış demektir. Nitekim el-Hâkim misali isnadın ittisalini şart görenler olduğu gibi, mevkufda ittisal şartı aramayan âlimler de vardır. İbnu's-Salâh, şu sözleri ile buna işaret etmektedir:

“Mevkuf hadislerden isnadı sahabiye kadar muttasıl olarak gelenleri vardır. Bu takdirde Mevkuf, mevsûl olur. Bir kısım mevkuf hadislerin isnadı ise muttasıl değildir. Böyle mevkuflar da mevsul olmayanlardır.” 676

Burada şu Önemli noktaya da yer vermek gerekir. İsnadı sahabîde son bulan her hadis mevkuf değildir. Sahabiye kadar ulaşan isnadla rivayet edildiği halde mevkuf olmayan hadisler de vardır. Söz gelişi sahabenin “Biz Hz. peygamber (s.a.s) zamanında şöyle yapardık; Sununla emrolunduk; şundan men edildik” gibi ifadelerle rivayet ettiği hadisler mevkuf değil, hükmen merfudur. Bu itibarla isnadı Hz. Peygamber (s.a.s)'e ulaşmayıp sahabîde kalan mevkuf hadisleri hükmen merfu olanlardan ayırmak gerekir.

Mevkuf tabiri mutlak manada sahabîye ait sözler ve fiiller için kullanılırsa da bazen bir kayıtla sahabe dışında herhangi tor ravi için de kullanılır. Mesela bazı hadisleri rivayet etükten so a Hadisu keza ve kezâ vakkafehû fulânun alâ Atâ (veya alâ Tavus) şu hadisleri falanca Atâ ya da Tâvûs da mevkuf kıldı; veya mevkufun alâ Atâ (Bu hadis Atâ üzerine mevkufudur) ve benzeri sözler kullanılırsa isnadın Atâ'ya kadar geldiğine işaret eder. Bu durumda mevkuf tabiri ıstılah manasında değil, sözlük manasında kullanılmış demektir.

İbn Ebî Şeybe ile Abdurrezzak b. Hemmâm'in aynı isimde musannefleri İbn Cerîr et-Taberi'nin tefsiri, mevkuf hadislerin fazlaca bulunduğu kaynak eserlerden bazılarıdır.


13.02.2009 tarihinden beri 25797 defa okundu. Son takip: 26.09.2023 - 01:48


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Nushatu'l-Asl · Ekâbir Ve Esâğir · Sâmi · Hadîsi Mütevâtir · Buldânu'r-Ruvât · Râcih · Merfû · Gaflet · Haddesenâ Muzâkereten · Yuzkeru · Şâz Bi-Merra · Eceztu Li-Men Yeşâ'u'l-İcâze · Sakîm · Fısk Bi'l-Ma'siye · Ale'r-Ricâl · Buldâniyye · İlm-i Zarurî · Cevâmi'u'l-Kelim · Murû’et · İlm-i Âsâr · Kalîlu'l-Hadîs · Mürsel-i Sahâbî · Sahih Li-Aynihî · Lâ A'rifuhu Bi-Hâze'l-Lafz · Garîbul-Metn · Sikatun-Huccetun · Tecrîh · İcâze Mâ Lem Yesmahu'l-Mucîz · Buhârî · Asar · Fîhi Cehâle · Rivayet Bi'l-Ma'na · Ev Mâ Eşbehe Hazâ Mine'l-Elfâz · Uhbirtu An Fulân · Darîr · Sadûkun Yehimu · Sâdıka · Vahid · Ekzebu'n-Nâs · Yuhkâ · Rumiye Bi'l-Kader · Hâl-i Ruvât · Habberenâ · İlmu'l-Hadîs Rivâyeten · Ashâb-ı Kutub · Sıhah-ı Sitt · Arzu'l-Munâvele · Mütevâtir · Ha · Lakab
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Fî Hadîsihî Şey'un · Cehâletu'l-Vasf · Cerh-i Müfesser · Lâ Yutâbâ' Alâ Hadîsihî · Râcih · Tebe'u't-Tâbi'în · Sâlihu'l-Hadis · Unvan · Hazâ Min Hadîsî Fervihî Annî · Edâ · Muttehem · Garîbun Metnen Ve İsnâden · Muteşâbîh · Azîz · Reka'ik · İndenâ · Aziz-i Meşhur · Zâhibun · Haddesenâ Fulân Bi-Kırâ'atı Aleyhi · Kibâr-ı Tâbi'în · Li'd-Da'fi Ma Huve · Lafzı Tevatür · Râfi · Lâ Yuhteccu Bihî · Zekera Lenâ Fulân Bi-Kırâ'atî · Nâsih · Silsiletu’z-Zeheb · Muntezihu'l-İsnad · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Enbe'enâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi Ve Ene Esme'u · Hafî Mursel · Eceztuke İn Ahbabte · Rivâyetu'l-Ekâbir Ani'l-Esâğîr · Tevâtür-ü Lafzı · Şuyuh Tedlîsi · İlâhî Hadis · Mu'allil

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber