Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Hafî İnkıta
· Mensûh
· Şâfehenî Bi'l-İcâze
· Tahammulu'l-İlm
· Telfîku'l-Hadîs
· Te'nîn
· Yervi'l-Menâkîr
· Buldâniyye
· Da'îfu’l-Metn
· Garîbi'l-Meşhûr
· Haddesenâ İcazeten
· Leyse Bi-Sahîh

Son Okunanlar
· Hasenu’l-İsnâd
· Ahberanî
· Mumlî
· Ahâdîs
· Mudebbec
· Enbe'enâ
· Eceztuke En Tervıye Annî Mâ Sahha İndeke Mimmâ Semi'tuhû Ve Mâ Se'esma'uhû
· Şemâ'il
· Elfiyye
· Ashâbu's-Suneni'l-Erba'a



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Hasenu’l-İsnâd

Hadîsun hasenu'l-İsnâd tabirinin kısaltılmış şeklidir. Muhaddislerin bir hadisin isnad yönünden hasen olduğunu belirtmek üzere kullandıkları tabirdir.

Muhaddisler, bir hadis hakkında bazen yalnızca hasen hükmü verirler. Bazen de hazâ hadîsun hasenu'l-isnad” (bu, isnadı hasen olan bir hadistir) gibi bir tabir kullanarak hasen hükmünü isnada hasrederler. Bu takdirde haliyle farklı bir durumu ifade etmiş olurlar; zira bir hadis hakkında hasen hükmü verdiklerinde o hadisin gerek isnad, gerekse metin yönünden hasen olduğunu ifade etmişlerdir. Hasenu'l-isnâd dediklerinde ise hadisin senedi hasen olmakla birlikte metninde şuzûz veya illet gibi onu hasen derecesinden aşağı düşüren bir kusurun bulunma ihtimalinden söz etmiş olurlar. Şu hale göre bir muhaddis her hangi bir hadisi verdikten so a onu hasenu'l-isnâd olarak nitelemişse bu onun sadece isnad hakkında hasen hükmü verdiğini, metnin bu hükümden hariç olduğunu ifade etmiş olur.

Bir diğer ihtimale göre muhaddis, hasenu'1-isnâd dediği hadisin isnadında sırf kendisinin farkettiği değişik bir durum (nükte) görmüştür. Bunun için hadisi isnadı hasen olarak nitelemiştir. Yoksa hadisin hem metin, hem de sened yönünden hasen olduğuna kesin kanaat getirseydi bu tabiri zaten kullanmazdı.

Bununla birlikte es-Suyûtî'nin de aralarında bulunduğu bazı alimler, hadis ilminde söz sahibi, görüşüne itibar edilen, hafız derecesine yükselmiş bir muhaddisin hasenu'l-isnâd dediği hadisin hem metin hem de sened yönünden hasen sayılabileceği görüşündedirler. Bunlara göre böyle bir alim hadisleri araştırma konusunda otoritedir ve hasenu'l-isnâd hükmünü ancak hadisin metin ve senedini etraflı bir şekilde tetkik ettikten so a verir. 389

Şu halde bir hadis hakkında hadisciler tarafından hasenu'l-isnad hükmü verilmişse bu, esas itibariyle senedin hasen olduğu manasına gelir. Metnin de hasen olmasını gerektirmez; zira metnin de hasen olabilmesi şâz ve illetli olmaması gerekir. Metninde şuzûz ve illet bulunan hadisler zayıf grubuna girer ve hasenden daha aşağı mertebeye dahil olur.


13.02.2009 tarihinden beri 6004 defa okundu. Son takip: 01.12.2023 - 04:52


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Mürsel-i Hafî · Mucîz · Fukahâ-Yı Seb'a · Subâ'î · Lâ Şey' · Ashâb-ı Kutub · Sâkıt · Tasliye · Merfû'an · Hıfzı Kezâ · Meratibu's-Sahîh · Mutâba'a Kasıra · Sarih Merfû · Nese'î · Sad · İcâze Li'l-Mechûl · Sahih-i Buhârî · Muttefekun Alâ Terkihî · Ta'lîkan · İ'lâl · Mutesâhil · Hâkim · Mat'ûnun Fîhi · Ferd-i Muhâlif · Talebul-İlm · Gayru Sika · Es-Sunnetu’l-Kavliyye · Matrûhu'l-Hadîs · Huddistu An Fulân · De-Se-Nâ · Menba'ul-Kizb · El-Fiten Ve'l-Melâhim · Hâlu'r-Ruvât · Etkan · Cevâmi'u'l-Kelim · Haber-i Mütevâtir · Tahammulu'l-İlm · Emânet · Tâlîb · Matrûh · Mucevved · Tekaddum-u Vefat · Ka-Senâ · İstinbat · Kalîlu't-Tahdîs · Mebde · Yenmîhi · Leyse Bi-Kaviyy · Muhtelefu'l-Hadîs · Lâ A'rifu Lehu Aslen
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Ashâb-ı Ahruf · Enne · Talebu'l-Hadîs · Ta'lîk Gayr-i Meczûm · Garibeyn · Semi'tu Fulânen · Ta'âlik · Fısk Bi'l-Ma'siye · Lem A'rifhu · Lâ Yu’rafu Lehu Aslun · Eceztu Li-Men Yûledu Lı-Fulân · Mucâz Leh · Tedlîsu's-Sukût · Âdâbu'ş-Şeyh · Bedel-i Nazil · Enbe'enî · Huve Ruknu'l-Kizb · Musnid · Takyîdu'l-İlm · Metrûku'l-Hadîs · Hâzihî Rivayeti · Muhtalak · Aziz-i Meşhur · Suveylih · İsnad Tedlisi · Murselu's-Sahâbî · Sahîh Muttefak Aleyh · Tashîhu'l-Kutub · · Ef'âlu'r-Resûl · Tahammulu'l-İlm · Cevvedehû Fulan · Zahirî İnkıta’ · Enkeru Mâ Ravâhu Fulân Keza · İleyhi’l-Munteha Fi'l-Vad' · Evhâm · Hâl-i Ruvât

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber