Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Sikatun-Mutkinun
· Esahhu’l-Ahâdîs
· Ricâluhu Sikât
· Sahîhun İnde Gayrihimâ
· Sikatun-Hâfizun
· Uhdira
· Yeda'u'l-Hadîse
· Yervi'l-Menâkîr
· Yervîhi
· Dayyiku'l-Mahrec
· Derecâtu's-Sahîh
· Du'ife

Son Okunanlar
· Hasen-Garîb
· Mütevatir-i Ma'nevî
· Menşe'u's-Sened
· Belağ Kaydı
· Evâ'il
· İntihâ
· Muhkem
· Dabt
· Zarurî İlim
· Ed'afu'l-Esânîd



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Hasen-Garîb

Maddesinde de görüldüğü gibi, el-Câmi’ isimli kitabında hasen terimini ilk defa bir hadis çeşidi olarak kullanan Tirmizî, bazen hasen terimiyle birlikte bir başka terimi daha kullanır. Hasen-Garib birleşik terimi bunlardandır.

Tirmizî, el-Câmi'inde kullandığı ıstılahların hasen dışında hiçbiri hakkında bilgi vermiş değildir. Bu yüzden hadis alimleri, onun hasen-garîb ıstılahının manasını açıklamaya çalışmışlardır. Ancak ıstılahı kullananın maksadı hakkında ihtimaller üzerinde durmaktan öte gidememişlerdir. Bu yüzden aralarında tartışmalar olmuştur.

İslâm âlimlerinin hasen-garîb birleşik ıstılahının manasını açıklamak üzere söylediklerine geçmeden önce bu tabiri kullanış şeklini misal üzerinde görmek yerinde olacaktır:

“... İbn Abbas (r.anhuma) dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Hz. Peygamber (s.a.s) “İki göze Cehennem ateşi asla dokunmaz. Biri Allah korkusuyla ağlayan göz, diğeri Allah yolunda (şuurlarda) nöbet bekleyen göz” buyurdu.

Ebu İsa dedi ki: İbn Abbas'ın hadisi hasen-garib bir hadistir. 361

Tirmizî'nin hasen-garib terimiyle kasdettiği mananın açıklamasına gelince, Takiyyuddin Ahmed b. Abdilhalîm b. Teymiye bir fetvasında Tirmizî'ye bazı yerleşmemiş ıstılahları kullanmasından dolayı ta'n edenlerin, söylediklerinden çoğunu ne maksatla söylediklerini bilmeyenler olduklarına işaret ettikten so a şöyle demiştir: “hadisciler bazen “haze'l-hadîsu garîbun” derler. Bu ifade “hadis bu vecihten garibtir” demektir. Hatta bazen bunu kendileri açıklayarak “bu vecihten garibtir” tabirini kendileri kullanırlar. Bu takdirde hadis, muhaddisler nazarında tek tariktan gelen ma'ruf bir sahih hadistir. Şayet başka tariktan da rivayet edilirse, metni sahih ve ma'ruf olsa bile öteki vecihten garib sayılır. Buna göre Tirmizî bir hadis hakkında “hasenun garîbun” dediği zaman bununla o hadisin o tariktan garib olduğunu kasdetmiştir. Ancak metnin şevahidi vardır ve onlarla hasen cümlesinden olmuştur.” 362

İbn Teymiye bir başka yerde aynı konuda garîb hadisin yalnız bir rivayet isnadiyle bilinen hadis; hasenin ise Tirmizî'ye göre iki yönden rivayet edilen hadis olduğuna, ravileri arasında yalancılıkla itham edilmiş bir ravi bulunmaması ile birlikte şaz olmaması gerektiğine işaret ettikten so a ancak demiştir; bazı kimseler, onun hasen ismini verdiği hadislerin bu tavsife uymadığını söylemişlerdir. Meselâ hakkında hasen-garîb dediği hadisler bunlardandır ve yalnız bir tek isnadla rivayet edilmişlerdir. Tirmizî bunlara da hasen demiştir. O halde bunun izahı şöyle olmalıdır. Hadis, bir tek tâbi'îden rivayet olunduğu için garib sayılır. Fakat bu tabi'iden iki yönden rivayet edilince, tariklarının tabi'iden itibaren çoğalması sebebiyle hasen olur. Aslında hadis garîbtir.”

Şu hale göre Tirmizî'nin bir hadis hakkında kullandığı hasen-garîb birleşik ıstılahından maksat, İbn Teymiye'ye göre hadisin isnadının bir merhalesine kadar garîb, o merhaleden itibaren de hasen oluşudur. ez-Zerkeşi'ye göre ise hadisin metin yönünden hasen, isnad yönünden ise garib olmasıdır. 363


13.02.2009 tarihinden beri 16196 defa okundu. Son takip: 24.09.2023 - 02:02


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Cehâletu'l-Vasf · Menferede Bihî Müslim · Ravâ Anhu · Aşera -yi Mübeşşere · Şâhid · Ahâdîsu'l-Ahkâm · Me’mûn · Arz-ı Semâ · Vaddâ'un Yeda'u · Bâtılun · Mubtedi'a · İlmu Dirâyeti'l-Hadîs · Kale Lenâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi · Ashâbu'l-Bıd'a · Yunkeru Merre Ve Yu'rafu Uhrâ · Reddû Hadîsehû · Mufîd · İklâl-i Hadîs · Eceztu Ehle Zemânî · Vahy-i Metluv · E'imme Hamse · Sevk · El-Fiten Ve'l-Melâhim · Sikatun-Mutkinun · Ravâhu · Vada'a Hadisen · Kale Resûlullah · Rıhle · Ekseru's-Sahâbe Hadisen · Teferrede Bihî Fulân An Fulân · Lâ Yesbut Fıhı Şey · Ravav Anhu · Şuyuh Tedlîsi · Semi'a · Sıfatu Rivâyeti'l-Hadîs · Da'afûhu · Zabıt · Mustahric · İcâzetu'l-Mu'ayyen Li'l-Muayyen Fî'l-Mu'ayyen · Ashâbu'l-Mi’e · Fısk Bi'l-Bid'a · Mevlâhum · Yervîhi · Subâ'iyyât · Eceztuke Ve Li-Evlâdike Ve Li-Akîbike · Mustahrecât · Sû'u’l-Hıfz · Mu'âsarat · Akva'l-Esânîd · Er-Rıhle Fî Talebi'l-Hadîs
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Asl · Sevk · Tebliğ · Dâru'l-Hadîs · Mechûl · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Delâ'ilu'n-Nubuvve · Sahîh-Garib-Hasen · Maktu · Efrâdu'l-Buldân · Zevâ’id · Gayru Me'huz Bih · Tefsir · Şehâdet · Fısk · Abâdile · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Etkan · Kesretu'l-Galat · Kitâbetu’l-Hadîs · Hasenu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · İkrâr · Şurûtu's-Sıhha · Hasenu’l-İsnâd · Tedvin · Ve'l-Lafzu Li-Fulân · Mutâba'at-ı Tâmme · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Mahv · Hasen-Sahîh-Garîb · Ekâbir Ve Esâğir · Tercih · Müfredat · Da'îfu’l-Hadis · Elkâb · Mustahrec

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber