Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Kezzâbun Yekzibu
· Kalîlu't-Tahdîs
· Lem Ecidhu
· İttefekâ Aleyh
· Lem Yutâbâ Aleyhi
· Merfû'an
· Nushatu'l-Asl
· Sikatun-Mutkinun
· Ta'dîl Mertebeleri
· Tarahûhu
· Uhdira
· Yuhkâ

Son Okunanlar
· Mechûlu'l-Hâl
· Belağ Kaydı
· Ale'l-Mesânîd
· Mudebbec
· Mestûr
· Ta'n
· Muselsel
· Leyse Bi-Hucce
· Eceztu Leke Kitâbe'l-Fulânî
· Ehlu'l-Hevâ



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Mechûlu'l-Hâl

Sadece bir tek ravisi olduğu için (mukill) meçhul kalmış iken ismini açıklayarak iki veya daha fazla adalet sahibi ravinin rivvayette bulunduğu ancak ne kendisinden rivayette bulunanlar ne de başka kismeler tarafından terkiye ve tevsik edilmemiş raviye mechûlu'1-hal veya mestur denir.

Mechûl maddesinde söz konusu edildiği gibi, bir tek ravinin kendisinden rivayette infirâd ettiği ve bu yüzden meçhul addedilen raviler üç kısımdır. Bunlardan ikincisi zahiren adalet sahibi oldukları halde gerçekte adalet yönünden meçhul kalanlardır. Böyle meçhul ravilere mechûlu'l-hâl veya mestur adı verilir.

Mechülu'l-hâl'in iki veya daha fazla ravi tarafından hadisleri rivayet edildiği halde mestur kalması adalet durumunun belli olmayışıdır.

Bir ravinin kendisinin veya halinin bilinmesi hadis ilminde farklı mütalaa edilir. Buna göre mechûlu'l-hâl ile mechûlu'l-ayn arasında fark vardır. Bu fark ilkinin iki veya daha fazla kişinin rivayet etmesiyle meçhul olmaktan çıktığı halde adalet yönünden halinin meçhul kalması, ikincisinin ise kendisinden sadece bir kişinin rivayette bulunmasından ötürü hem şahsının hem de adalet durumunun meçhul kalması itibariyledir.

İslâm alimlerinin büyük çoğunluğuna göre mechûlu'1-hâl ravilerin rivayetleri merduddur; zira rivayetin kabulü için ilk şart ravisinin adaletli olduğu zannının bulunması gerekir.

Buna karşılık bir kısım İslâm âlimleri mechûlu'1-hâl veya mesturun rivayetinin kabul edileceği görüşündedir. İmam-ı A'zam, mesturun rivayetini kabul edenler arasındadır. İbn Hibbân ile Şafiî âlimlerden Selim er-Râzî de mesturun rivayetinin kabul edileceği görüşünde olanlardandır. Onlara göre bir ravinin adaletli olması için hiç bir kimse tarafından cerh edilmediğinin bilinmesi kafidir. Bununla birlikte raviler hakkında verilecek hüküm, haklarında cerhi gerektirecek bir durum açığa çıkmadığı sürece, kendilerini adaletli saymaktır. Herkes zahiri bilmekle mükelleftir. Hiç kimse cerhi gerektiren hali bilmekle mükellef değildir. Bu konuda Yüce Allah mealen “kimsenin kusurunu araştırmayınız” 640buyurmuştur. Kaldı ki bir ravinin adaletli olduğunu haber vermek kadar adaletsiz olduğuna hükmetmek de iyi zanna dayanır. Zannın bazıları ise günahtır. Ayrıca bir insanın adaletli olup, olmadığını bilmek ekseriya imkânsız olduğundan yalnız zahirdeki adaleti ile yetinmek gerekir. Cerh bulunmamakla birlikte bu adalet iyi zanna binaen mevcut addedilmek gerekir. Nitekim İbnu's-Salâh bu konuda “meşhur hadis kitablarının çoğunda hayli zaman önce ölmüş ve iç yüzlerini araştırmaya imkan kalmamış bir çok ravi hakkında bu görüşe göre hareket edilip dışardan görünüşleriyle yetinilmişe benziyor” demiştir.

Bazı alimlere göre İmam-ı A'zam mesturun rivayetini kabul etmesi, müslümanlann ekseriyetinin adalet sahibi olduğu devirde yaşamış olmasından dolayıdır. So aları ise insanlar arasında fısk galip geldiğinden mechûlu'1-hâl ile mesturun rivayetlerini tezkiyesiz kabul etmemek zaruri hale hale gelmiştir. Nitekim İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammedde şehadetin mesturun tezkiyesinden so a kabulüne kail olmuşlardır.

Bu ihtilafın özü şuna varır ki, Sahabe, Tâbi'în ve Tebe'ut-tâbi'înden mestur olanların rivayetleri makbuldür. Ancak diğerlerinin rivayetleri tevsik ve tezkiye vaki olmadan kabul olunmaz.

Mechûlu'l-hâlîn rivayetlerinin kabulü konusunda üçüncü bir görüş daha vardır ki buna göre mestur raviden rivayet edenler şayet sadece adaletli ravilerden rivayet eden kimselerse mesturun rivayeti makbuldür; değilseler makbul addedilmez. 641


12.02.2009 tarihinden beri 9106 defa okundu. Son takip: 31.05.2023 - 09:16


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Tevâtür-ü Manevî · Ashâbu'l-Mi'în · Ev Kemâ Kale · Tecrîh · Ta'âlik · Lâ Asle Lehu · İrsâl-i Celi · Yervîhi · İksar-ı Hadis · İttefekâ Aleyh · Da'îfun · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Uluvv Bi-Kıdemi'l-Vefât · Cerh-i Müfesser · Sohbet · Subût · Nâvelenî · Ehlu'l-Eser · Takrîrî Sünnet · Müselsel Bi'l-Evveliyye · Lâ ... İlâ · Telakkub · Vecedtu Bi-Hatti Fulân Ve Ecâze Lî · Sebtun · Telkîb · Mat'ûnun Fîhi · Hasâ'is · Yebluğu Bihi · Mutesâhil · Ma’mûl Bih · Muvâfakati Mukayyede · Takyîd · Fîhi Nazarun · Garîbun Metnen Ve İsnâden · Süneni Erba'a · Kutub-i Sitte · Hadara · Semi'tu · Sû'u’l-Hıfz · Vahy-i Gayr-ı Metluv · Bilâd Tedlîsi · Tevâtür-ü Lafzı · Usûlu'l-Hadîs · La Yesbut · Dâbıt · Fulân Yus'elu Anhu · Ravâ Ba'duhum · Ruvînâ · Fısk · Akâ'id
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Ev Şibhehû · Câ'e Ani'n-Nebî · Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ · Ahberanâ Fulan Fîmâ Kuri'e Aleyhi · İcâze Âmme Mukayyede · Vasl · Enşedenâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi · Darîr · Vâdi · Du'afâ · Merfû' Hükmen · Elkâbu'l-Muhaddısîn · Tevhid Ve Sıfat · Humasiyyât · Fer · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Sahîh Muttefak Aleyh · Ve Tekarebâ Fı'l-Manâ · Ta'anû Fîhi · Vaz · Lem Erahu Bı-Haze'l-Lafz · An'ane Munkatı’a · Ahz Ve Tahammül · Eceztuke Mucâzâtî · Asleyn · Mutaba'a Nâkısa · Leyse Bi'l-Metîn · Ashabu's-Sunen · Ashâb-ı Sünen · Sahîhu’l-Hadîs · Asar · Ma'nevî Tevatür · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Deccâlun · Ziyâdâtu's-Sikât · Garîbun Metnen Ve İsnâden · De-Se-Nî

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber