Hadis | Kütüb-ü Sitte | Buhari | Hadis Sözlüğü

A B C D E F G H I İ K L M N R S Ş T U V Y Z

HADİSLERİNDE ARAMA YAP

Fasil Ravi Konu Hadis

İbnu Abbas

İbnu Abbas - Kütüb-ü Sitte kitabındaki rivayet ettiği hadisi şerifler listesi

Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) Arafat`tan yola çıkmıştı, arkasından birisinin (koşturmak için) devesine şiddetle bağırıp, vurduğunu işitti. Bunun üzerine kamçısıyla (etrafındakilere kulak verin diye) işaret edip, şöyle buyurdu: "Sakin olun, (Allah`ı razı edecek iyi davranış ve) birr acelede değildir."
Sıra :
1430
 
Ravi :
Hadis :
Ben Resulullah (sav)`ın Müzdelife gecesinde, ailesinden, erkenden taşlamaya gönderdiği zayıflar grubu arasında idim" demiştir.
Sıra :
1433
 
Ravi :
Hadis :
Hz. Üsame (ra) Arafat`tan Müzdelife`ye kadar Resulullah (sav)`ın terkisinde idi. Sonra Müzdelife`den Mina`ya kadar da Fadi İbnu Abbas`ı terkisine aldı. Her ikisi de: "Resulullah (sav) büyük şeytanı (Cemretu`l-Akabe) taşlayıncaya kadar telbiyeyi bırakmadı" demiştir. (Buhari`de gösterilen bablarda rivayet mana yönüyle mevcuttur, lafzan değil)
Sıra :
1437
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav), Akabe (taşlaması) sabahı, bineğinin üzerindeyken: "Bana (taş) toplayıver!" dedi. Ben de (şehadet ve başparmaklarla atılabilecek büyüklükte) ufak taşlardan onun için topladım. Avucuna koyduğum sırada: "İşte bunlar gibi. Dinde aşırılıktan sakının. Sizden öncekileri dinde aşırılıkları helak etmiştir."
Sıra :
1445
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) şöyle demiştir: "Atılan taşlardan kabul edilenler kaldırılmasaydı, Sebir dağından daha büyük bir yığın ortaya çıkardı." [Rezin`in ilavesidir. Hadis Münziri`nin et-Tergib ve`t-Terhib`inde kaydedilmiştir (2, 131)]
Sıra :
1454
 
Ravi :
Hadis :
Bir kimse cemretü`l-Akabe`ye taşını attı mı kendisine -kadın dışında- haram olan her şey helal olur." Onun bu sözü üzerine: "Ya koku? (o da mı helal olur?)" diye soruldu. Dedi ki: "Gerçekten ben Resulullah (sav)`ı misk sürünürken gördüm. Yoksa o koku değil miydi?"
Sıra :
1465
 
Ravi :
Hadis :
Beytullah`ı hacc maksadıyla olsun, başka maksadla olsun, her kim tavaf ederse tahallül etmiş (ihram yasaklarından çıkmış) olur." (İbnu Abbas`ın bu sözünü nakleden) Ata`ya: "Bunu neye dayanarak söylüyor?" diye soruldu. Şu cevabı verdi: "Cenab-ı Hakk`ın şu sözüne dayanarak: "Sonra varacakları yer Beyt-i Atik`a müntehidir" (Hacc 33). Kendisine şu cevap verildi: "Ama bu, Arafat`ta vakfeye durulduktan sonra olacaktır." Ata bu cevap üzerine açıkladı: "İbnu Abbas (ra) bunun Arafat vakfesinden önce ve sonra olacağını söylerdi. Bu hükmü, Hz. Peygamber (sav)`in Veda haccı sırasında Ashab`a verdiği ihramdan çıkma emrinden istinbat ediyordu."
Sıra :
1467
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) (Veda haccında) umre için ihrama girdi. Ashabı ise (ra) hacc için ihrama girdi. (Mekke`ye varınca) ne Resulullah (sav) ne de beraberinde kurbanlıkları olanlar ihramdan çıkmadılar. Geri kalanlar ihramdan çıktılar."
Sıra :
1469
 
Ravi :
Hadis :
Biz, Resulullah (sav) ile birlikte bir seferde iken Kurban Bayramı geldi. Kurban için, sığırda yedi kişi, devede on kişi ortak olduk."
Sıra :
1475
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) Zülhuleyfe`de öğle namazını kıldı, sonra kurbanlık devesini getirip hörgücünün sağ yanına nişan vurdu, kan akıttı, (boynuna) iki tane nalın taktı. Sonra binek devesine atladı. Beyda düzlüğüne ulaşınca, hacca niyet ederek telbiye getirdi.
Sıra :
1493