Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Sikatun-Mutkinun
· Esahhu’l-Ahâdîs
· Ricâluhu Sikât
· Sahîhun İnde Gayrihimâ
· Sikatun-Hâfizun
· Uhdira
· Yeda'u'l-Hadîse
· Yervi'l-Menâkîr
· Yervîhi
· Dayyiku'l-Mahrec
· Derecâtu's-Sahîh
· Du'ife

Son Okunanlar
· Tevâtür
· Dabbe
· Tesebbut
· Kunna Nef'alu Ala Ahdi'n-Nebî (s.a.s)
· Zabt-ı Sadr
· De-Se-Nî
· Suffe Ashabı
· Ashâbu'l-Mı'eteyn
· E'imme Sitte
· Merviyyat



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Tevâtür

Birbiri ardınca gelmek, kesilmeksizin devam etmek manalarına gelen tevatür, yalan söylemeleri aklen mümkün olmayan çok sayıda kalabalığın bir haberi birbiri ardınca haber vererek nakletmekte birleşmelerine denir. Bu kalabalığın yalan üzerinde birleşmeleri imkânsızdır. Tevatür yoluyla nakledilen habere ise mütevatir adı verilir.

Tevatür iki şekilde olur. Bunlardan birincisi lafzen (veya lafzı) tevatürdür. Nakledilen haberin lafzında hasıl olan tevatürdür. Mesela (Yavuz Sultan Selim İran Şahı Şah İsmail’i Çaldıran'da bozguna uğrattı” haberi birbiri ardınca gelen çok sayıda haberci tarafından aynı söylerle ve birbirine yakın, yahutta aynı manaya gelen sözlerle nakledilir ve bu nakilde tevatür hasıl olursa buna lafzı tevatür denir. İkincisi manevi tevatür olup haberlerin lafzında değil, manasında hasıl olan tevatürdür. Mesela yine tevatür yoluyla nakledilen bir haberde “falanca zenginin bir fakire bir seferde beş milyon lira yardım ettiği” söylense, bu haberi nakledenler arasında beş milyonu bir seferde değil, üç taksitte verdi, nakit değil, ev yapması için arsa olarak verdi, bu miktarda malzeme bağışladı diyenler olsa, bağış olayı üzerinde birleşilmesine rağmen olayın naklinde kullanılan lafızlarda değil de manasında tevatür husule gelir ve buna manevî veya ma'nen tevatür tabir edilir.


13.02.2009 tarihinden beri 132949 defa okundu. Son takip: 25.09.2023 - 02:39


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Tercih · Neseb · Süneni Erba'a · Ekzebu'n-Nâs · Garîb · Matrûh · Musâfaha · İcâze Li’l-Ma'dûm · Muhaddis · Sadûkun · Müslim · Evsaku'n-Nâs · Ecâzenî · Ağrabe Bihî Fulân · Ashâb-ı Ahruf · Dâ'î · Cemâ'a · İlmu'l-Hadîs · Cevâmi' · Subût · Enbe'enî · İle's-Sıdkı Ma Huve · Mu'dal · Enbe'enâ · Mustahric · Muhmel · Ricâluhu Sikât · Ma'nen Mütevâtir · Ma'nevî Tevatür · Kitâb · Es-Sunnetu'l-Fi’iliyye · De-Se-Nâ · Muvâfakat · Uluvv-u Nisbî · Takvâ · Hasenu'l-Hadîs · Tunkiru Merre Ve Ta'rıfu Uhrâ · Ashâb-ı Resûlillâh · İhâle · Fısk Bi'l-Ma'siye · Mechûlu'l-Hâl · Ref · Mudevven · Gaflet · Ravâ · Lem Yuced Lehu Asl · Da'îf · Zekera Lenâ Fulân · Mevâlî · Sevk
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Asl · Sevk · Tebliğ · Dâru'l-Hadîs · Mechûl · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Delâ'ilu'n-Nubuvve · Sahîh-Garib-Hasen · Maktu · Efrâdu'l-Buldân · Zevâ’id · Gayru Me'huz Bih · Tefsir · Şehâdet · Fısk · Abâdile · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Etkan · Kesretu'l-Galat · Kitâbetu’l-Hadîs · Hasenu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · İkrâr · Şurûtu's-Sıhha · Hasenu’l-İsnâd · Tedvin · Ve'l-Lafzu Li-Fulân · Mutâba'at-ı Tâmme · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Mahv · Hasen-Sahîh-Garîb · Ekâbir Ve Esâğir · Tercih · Müfredat · Da'îfu’l-Hadis · Elkâb · Mustahrec

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber