Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Zekera Lî Fulân
· Cevvedehû Fulan
· Ev Karîben Minhu
· Ev Şibhehû
· Fe'ale Fulân
· Fî Hadîsihî Da'fun
· Fîhi Da'fun
· Fîhi Ednâ Mekal
· Fulân Lâ Yus'elu Anhu
· Galat
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· Haber-i Meşhur

Son Okunanlar
· Muztarib
· Merfû
· Ashabu's-Sunen
· Takrîrî Sünnet
· Merdûdu'l-Hadîs
· Eşeddu'n-Nâsi Kizben
· Âlî Hadis
· Lehû Belâya
· Şakk
· Merfû'an



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Muztarib

İftial babında ıztırabdan ismi fail olan muztarib bir zayıf hadîs çeşididir. Bazen bir bazen de birden fazla ravilerden birbirine aykırı şekilde rivayet edilen ravileri adalet ve zabt yönünden yakın derecelerde olduklarından da aralarında herhangi birini tercih etme imkanı olmayan hadîslerdir.

Bu tarifi açıklamak gerekirse şunlar söylenebilir: Bir ravi bir sefer rivayet ettiği hadîsi bir başka sefer ilk rivayetinden farklı rivayet eder. Aynı hadisi başka raviler de birbirlerinden farklı naklederler. Bir başka deyişle bir hadîsin birbirine zıt birkaç şekli vardır. Böyle durumlarda aynı hadîsi değişik şekillerde rivayet eden ravilerin hepsi, adalet ve zabt bakımından birbirlerine yakın olduklarından bu rivayetlerden herhangi birini tercih etmek imkanı yoktur. Bu tercihi imkansız hale iztırab denir. Gerek senedinde gerek metninde iztırab olduğu halde rivayet edilen hadîse ise muztarib adı verilir.

Bu açıklamadan anlaşılacağı gibi iztırab hadîsin isnadında veya metninde olur. İsnadında daha çoktur. Böyle isnadında iztırab bulunan nıuztaribe muztaribu'l-isnâd, metnindeki ıztırab yüzünden muztarib olana ise muztaribu'1-metn tabir edilir.

İsnad ve metinde olan iztırabın misalleri iztırab başlığı altında ayn ayn verilmiştir. Onun için burada tekrar etmeye hacet yoktur. Orada verilen misaller aynı zamanda gerek isnad, gerekse metin yönünden muztaribin de misallerini teşkil ederler.

Muztarib hadîsler ravinin vehmi veya zabt kusuru yüzünden hadîsi iyi zabtedememesi sonucu kendi durumundaki ravilere muhalefetinden doğar. Bu sebeple zayıf addedilirler. Bununla birlikte isnadında iztırab bulunan bazı hadîslerin metni sahih olabilir. Bu tıpkı isnadında bulunan illetin bazen hadîsin metninde tesir etmeyişi gibidir. Bunu şöyle bir misalle açıklayabiliriz. Sufyanu's-Sevri ile Sufyan b. Uyeyrıe'den hadîs rivayet eden raviler bellidir. Bunlardan riveyeti olan ravi isnadında bazen haddesenâ Sufyân der. Hangisi olduğu belli olmaz. Hadis de öylece kalır. Böyle olduğundan ravilerin isim, şöhret veya neseblerinden doğan ihtilafdan oluşan iztırabın hadîsin metnine zarar vermeyeceği prensip olarak kabul edilmiştir.


13.02.2009 tarihinden beri 5999 defa okundu. Son takip: 26.09.2023 - 02:02


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· İ'lâmu'ş-Şeyh · Merviyyat · Muntehâ-yı Sened · Misle Hadisin Kablehu Metnuhû Kezâ Ve Kezâ · Vad · İrsâl-i Hafî · Ulûm-u Hadîs · Sahih Muhtelef Fîhi · İrmi Bihî · Mürüvvet · Mesrûk · Kadh · Hadîsi İlâhî · Enbe'enâ · Bilâd Tedlîsi · Ashâbu's-Suffe · Tashîhu'l-Kutub · Nebbe'enâ Fulân Bi-Kırâ'atî Aleyh · Kesîru'l-Rıhle · La Tehillu'r-Rivâye Anhu · Esbetu'n-Nâs · Zabt · Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi · Kizb · Mâ Alâ Şarti'l-Buhârî · Talebul-İlm · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Huve Ruknu'l-Kizb · Da'îfun Cidden · Tevâtür · Zenadıka · Enşedenâ · Ta'âlik · Mahv · Rumiye Bi'l-Ahaveyn · Mürsel-i Zahir · Muştebih · Ceyyidu'l-Hadîs · Tabi'ûn · Fîhi Cehâle · Ekâbir Ve Esâğir · Tıbb-ı Nebevî · Men'ferede Bihi'l-Buhârî · İklâl-i Hadîs · Kâdih · Haddesenâ Fulân Kırâ'aten · Esahh · Maklûb · Esbâbu Vurûdil-Hadîs · Sahih Li-Aynihî
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Fî Hadîsihî Şey'un · Cehâletu'l-Vasf · Cerh-i Müfesser · Lâ Yutâbâ' Alâ Hadîsihî · Râcih · Tebe'u't-Tâbi'în · Sâlihu'l-Hadis · Unvan · Hazâ Min Hadîsî Fervihî Annî · Edâ · Muttehem · Garîbun Metnen Ve İsnâden · Muteşâbîh · Azîz · Reka'ik · İndenâ · Aziz-i Meşhur · Zâhibun · Haddesenâ Fulân Bi-Kırâ'atı Aleyhi · Kibâr-ı Tâbi'în · Li'd-Da'fi Ma Huve · Lafzı Tevatür · Râfi · Lâ Yuhteccu Bihî · Zekera Lenâ Fulân Bi-Kırâ'atî · Nâsih · Silsiletu’z-Zeheb · Muntezihu'l-İsnad · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Enbe'enâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi Ve Ene Esme'u · Hafî Mursel · Eceztuke İn Ahbabte · Rivâyetu'l-Ekâbir Ani'l-Esâğîr · Tevâtür-ü Lafzı · Şuyuh Tedlîsi · İlâhî Hadis · Mu'allil

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber