Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Ev Şibhehû
· Lehû Ahâdîs Menâkîr
· Lem Ekıf Lehu Alâ Asl
· Mudrecu'l-İsnad
· Munâvele Makrûne Bi'l-İcâze
· Nuhinâ An Keza
· Sadûkun Lehû Evhâm
· Uhtulife Fîhi
· Yervi'l-Menâkîr
· Enbe'enâ Muzâkereten
· Haber-i Meşhur
· Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi

Son Okunanlar
· Dâru'l-Hadîs
· Adlun Dâbitun
· Tahrîf
· Kitâb
· Atfe
· Enâ
· Sumânî
· Bâb
· Adûl
· Esmâ'u'l-Muhaddisîn



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Dâru'l-Hadîs

“Hadis yurdu” demek olan bu tabir özellikle hadis ve hadis ilimleri öğrenimi için açılan medreselerin adıdır.

Hadis tarihinin ilk devirlerinden itibaren hadis dersleri mecâiis denilen hadis meclislerinde verilmiştir. Zamanla hadis öğretiminin daha ciddi ve sistemli hale getirilmesi zarureti baş gösterince Kur'ân-ı Kerim öğretimine ayrılmış özel eğitim kuruluşlarının yanında hadis ve hadis ilimleri öğretimi için özel medreseler açılması ihtiyaç haline gelmiştir.

İslâm aleminde bilinen ilk dâru'l-hadîs, altıncı hicri asırda Dimeşk'ta Sultan Nureddin Mahmud tarafından kurulanıdır. Kurucusunun adına izafetle “en-Nûriyye” medresesi denilen bu dâru'l-hadisin ilk idarecisi meşhur âlim İbn Asâkirdir.

Aynı şekilde bir medrese Eyyûbî hükümdarlarından Nâsıruddin Muhammed tarafından 622 hicri tarihinde (m. 1225) Kâhire'de kurulmuştur. Bu medreseye de kurucusunun ismine izafetle “el-Medresetu'l-Kâmiliyye” adı verilmiştir. Kısa bir süre so a Dimeşk'ta 626 tarihli ikinci bir dâru'l-hadisin kurulduğu görülür. el-Meliku'l-Eşref Ebu'l-Feth Musa b. Âdil tarafından kurulan bu dâru'l-hadise de kurucusunun ismini hatırlatacak şekilde “el-Medresetu'l Eşrefiyye” denilmiştir. Hadis Usûlü ilminde daha so aki eserlerin hemen hepsine kaynaklık etmiş bulunan Ulûmu'l-Hadîs kitabının yazan İbnu's-Salâh ile değerli hadis âlimi Muhyiddin en-Nevevi bu medresede görev yapanlardandır. Vakfiyesinde hadis talebesine tahsis edilen imkânlar teşvik edici mahiyettedir. 179

Aynı asırda bir başka dâru'l-hadis yine Dimeşkta Emevî Camii içinde Seyfettin Muhammed b. Urveye nisbetle “Dâru'l-Hadîsi'l-Urviyye” adıyla kurulmuştur. Bu dâru'l-hadisin ayrıca bir de kütüphanesi vardı. Bu kuruluşun diğerlerinden farkı müstakil bir bina halinde açılmamış olmasıdır.

Daha so aları İslâm aleminin her tarafında dâru'l-hadisler kurulması sonucu bu müesseseler yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bu arada kurulan Musul dâru'l-hadisinin yöredeki hadis eğitiminde önemli yeri olmuştur.

Selçuklular devrinde Anadolu'da ilk dâru'l-hadis Konya'da tesis edilmiştir. Selçuklu veziri Sahip Atâ adiyle meşhur Fahreddin Ali b. Hüseyin tarafından yaptırılan İnce Minareli Dâru'l-Hadisinin kuruluşu yaklaşık yedinci hicrî asrın ikinci yansına rastlar. Aynı devirde Konya'dan başka yerlerde de hadis öğretimine ayrılan medreselerin bu arada özel olarak inşa edilmiş dâru'l-hadislerin bulunduğuna şüphe yoktur.

Osmanlı devrine gelince bu devirde de birçok dâru'l-hadisler yaptmlmıştır. Söz gelişi Sultan 2. Murad tarafından 828 tarihinde Edirne'de bir dâru'l-hadis inşa ettirilmiştir. Bu bina so aları camiye çevrilmiştir. Yine Edirne'de Selimiye Camii önüne Sultan 2. Selim tarafından yaptırılan Dâru'l-hadis mühimdir. Kanunî Sultan Süleyman’ın yaptırdığı Süleymaniye Medreselerinden biri darû'l-hadis olarak yaptırılmış ve hadis ilimleri öğrenimine ayrılmıştır. Bunun dışında gerek İstanbul'da, gerekse Anadolu, Rumeli, Suriye ve Filistin'de Osmanlılar tarafından yaptınlmiş bir hayli dâru'l-hadisler vardır.

Burada işaret etmek gerekir ki İslâm tarihinin hiçbir devrinde hadis öğretimi sadece dâru'l-hadislere münhasır kalmış değildir. Mescitlerde, hangâh, ribât denilen kültür müesseselerinde de her zaman için hadis ve hadis ilimleri okunagelmiştir.


12.02.2009 tarihinden beri 9199 defa okundu. Son takip: 21.03.2023 - 05:28


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Telfîku'l-Hadîs · Tesebbut · Şâz Bi-Merra · Es-Sunnetu'n-Nebeviyye · Dabtu'l-Kitâb · Ahruf · Huddistu An Fulân · Ta'lîl · Şurûtu'l-Mutevâtir · Leyse Bi's-Sika · Kesret-i Galat · Mutâbi · A'delu'n-Nâs · Ef'âlu'r-Resûl · Ashâbu'l-Elf · Tahvîk · Lakab · Kale Lî Fulân · Galatâtu'l-Muhaddisîn · Muztarib · Tunkiru Merre Ve Ta'rıfu Uhrâ · Bâb · Sahabe · Min Belâyâhu · Sahâbî Mürseli · Mukâtebe Makrûne Bi'l-İcâze · Fer · Şekkun Mine'r-Râvî · Eczâ'u'l-Hadîs · Es-Sahîfetu's-Sâdıka · Kavlî Sünnet · Tedlîsu's-Sukût · Ta'lîk Meczûm · Leyse Bi-Sahîh · Cehâlet-i Ayniyye · Mudric · Uşarî · Bedel-i Nazil · Rivâyetu'l-Ekâbir Ani'l-Esâğîr · Bedel · Sahîhu’l-Hadîs · Haddesenâ Sâhibun Lenâ · Ev Nahvehû · Da'îf · Rivayet Bi'l-Lafz · Kadh · İcâze Âmme Mutlaka · Atfe · Garîbi'l-Meşhûr · Mutesâhil
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Cemâ'at · Elkâb · Mutâba'at-ı Kasıra · Muttehem Bi'l-Kezib · Ekseru's-Sahâbe Hadisen · Atıf Tedlisi · Tevhid Ve Sıfat · Tashîf · Fıkhu'r-Râvî · Vada'a Hadisen · İleyhi’l-Munteha Fi't-Tesebbut · Vecedtu An Fulân · Esnâ'u's-Sened · Atraf · Lem Ekıf Lehu Alâ Asl · Sadûkun İn-şâ'allah · Gayru Me’mûn · Sahîhun İnde Gayrihimâ · Kara’tu Bi-Hatti Fulân · Bilâd Tedlîsi · Sebebu Vurûdi'l-Hadîs · El-Erba'a · Tardiye · Eceztu Leke Kitâbe'l-Fulânî · Yervîhi · Buldânu'r-Ruvât · Tedlîsu'l-Kat’ · Kibâr-ı Tâbi'în · Kale Lenâ Fulân Bi-Kırâ'atî · Fiilî Sünnet · Cerh-i Müfesser · Muztarib · Ma'nen Mütevâtir · Muhtalak · Kırâ'a Ale'ş-Şeyh · Da'îfu’l-Hadis · Ashâbu's-Suffe

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber