Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Ev Şibhehû
· Uhtulife Fîhi
· Yervi'l-Menâkîr
· Haddesenî's-Sika
· İmâm
· Lem Ekıf Lehu Alâ Asl
· Merdûd Şaz
· Merfû'an
· Mucâzât
· Mudevvenât
· Mudrecu'l-İsnad
· Mukâtebe

Son Okunanlar
· Cerh Ve Tadil Lafızları
· Vecih
· Sünen
· Hasâ'is
· Nazarî İlim
· Tâlîb
· Eceztuke Ve Li-Evlâdike Ve Li-Akîbike
· Hadis İlmi
· Eczâ'u'l-Hadîs
· İcâze Li’l-Ma'dûm



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Cerh Ve Tadil Lafızları

Hadis âlimleri, Hz. Peygamber (s.a.s)'e ait rivayetleri sıhhat derecesini bilmek maksadıyla kısımlara ayırmışlar ve herbirine duruma göre değişik isimler vermişlerdir. Bunun gibi ravilerin mevsûkiyet derecesinin belirtmek üzere onların cerhedilmiş veya adaletli olduklarına delalet eden bazı tabirler kullanmışlardır. Bu tabirlere cerh ve ta'dil lafızları adı verilmiştir.

Cerh ve ta'dil lafızlarını ilk defa kısımlara ayıran İbn Ebî Hatim er-Râzi’dir. Meşhur eseri Kitâbu'1-Cerh ve't-Ta'dîl'in mukaddimesinde, zamanına gelinceye kadar muhaddisler arasında kullanılagelen cerh ve ta'dil lafızlarını herbirinin delâlet ettiği manalara göre derecelere ayırmıştır. 151Daha so a gelen bazı muhaddisler bu lafızların tasnifinde ona uymuşlardır. İbnu's-Salâh, bunlara ilaveler yapmıştır. el-Irâki, en-Nevevî, ez-Zehebî, İbn Haceri'1-Askalânî ve es-Suyûtî bu lafızların tesbitinde mühim hizmetler görmüşlerdir.

Cerh ve ta'dil lafızları iki kısımda incelenirler. Birincisi Cerh lafızları, ikincisi ise ta'dil lafızlarıdır. Herbiri kendi özel başlığı altında ayrıca ele alınmıştır.


12.02.2009 tarihinden beri 9222 defa okundu. Son takip: 24.03.2023 - 10:19


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Ye'ti Bi'l-Acâ'ib · Sahîh Muttefak Aleyh · Ahberanâ Fulân Bi-Kırâ'atî Aleyhi · Uhbirtu An Fulân · Garîbi'l-Meşhûr · Ziyâdâtu's-Sikât · Hadis Tarihi · Verede · Medhûl · Takyîdu'l-Kitâb · Kesîru'l-Rıhle · Eceztu Külle Ahadin · Sirkatu'l-Hadîs · Ferd-i Mutlak · El-Erba'a · Mutâba'at-ı Kasıra · İleyhi’l-Munteha Fi't-Tesebbut · Takvâ · Haddesenâ Fulân Kırâ'aten · Musâvât · Ve Âharu · Zâhibu'l-Hadîs · İcâze Li'l-Mechûl · Du'ife · İstişhad · Kale Fulân · Kale Resûlullah · İsnad · Mustahric · Ekâbir Ve Esâğir · Haddesenâ Muzâkereten · Metrûku'l-Hadîs · Nebevî Hadis · Tıbb-ı Nebevî · Eceztu Li'l-Muslimîn · Rivâyetu'l-Âbâ Anil-Ebnâ · Nâsihu'l-Hadîs Ve Mensûhuhû · Müfesser Cerh · Tesmî · Mutkin · Musnid · Esbât · Evvel · Esnâ'u's-Sened · Fe'ale Fulân · Zabt-ı Kitab · Sikatun · Azîz · Muştebih · Ceyyidu'l-Hadîs
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Mu'allil · Âlî Hadis · İcâze Li'l Mu'ayyen Fi'l-Mu'ayyen · Haddesenî's-Sika · Lem Ekıf Aleyhi · Âdâb · Ale’l-Etraf · Fîhi Da'fun · İndenâ · İhrâc · Hazâ Min Hadîsi · Ahfaz · A'demu's-Sıhha · Haddesenâ Mukâtebeten · Ale'l-Ma'nâ Rivayet · An · Esânid · Ahkâm · Kalîlu't-Tahdîs · Elfâz-ı Câzime · Lâ Yuktebu Hadîsuhû · Lem Yuced Lehu Asl · Menba'ul-Kizb · Mülakat · Müselsel Bi'l-Evveliyye · Sâdıka · Se-Nî · Takrîrî Sünnet · Tedlîsu'l-Kat’ · Telkîb · Vâdi · Tevârih Ve Vefeyât · An'ane Munkatı’a · Lem Ekıf Lehu Alâ Asl · Atfe · Ashabu's-Sunen · Atraf

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber