Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Mesânîd
· Tarih
· İcâze Mu'allaka
· Lem Yesbut
· Leyse Bi Me’mûn
· Rîvâyetu'd-Darîr
· Şâfehenî
· Ta'dîl Mertebeleri
· Tashîhu'l-Kutub
· Ve Âharu
· Verede Ani'n-Nebî
· Yervi'l-Menâkîr

Son Okunanlar
· Cehâlet
· İsnad Tedlisi
· Gâmız
· İcâze Mechule
· Musannif
· Şemâ'il
· Enne Fulânen Kale
· Evsaku'n-Nâs
· Uhdira
· Es-Sahîfetu's-Sâdıka



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Cehâlet

Sözlükte “cehl” kelimesiyle eş manalı olarak bilgisizlik manasınadır ki ilim karşılığıdır. Alâ harfi cerriyle bilmez görünmek manasına olur. 127Cahillik, farkına varmamak, bilmemek, cahil olmak da aynı kelimenin manaları arasındadır.

er-Rağıbu'l-İsbehânî'ye göre cehalet üç çeşittir. Birincisi nefsin bilgiden hâlî olmasıdır. Cehlin asıl manası budur. İkincisi, bir şeye olduğundan farklı bir şekilde inanmak; üçüncüsü ise bir şeyi yapılması gereken şeklin aksine yapmaktır. 128

Hadis terimi olarak cehalet, metâ'in-i aşere denilen ve ravilerin tenkidinde göz önünde bulundurulan on esastan biridir. Ravinin adaletiyle ilgilidir.

Hadis usulü kaynaklarında cehâletu'r-râvî şeklinde de geçen cehalet, tek cümleyle ravinin bilinmemesidir.

Bir ravinin bilinmemesi iki türlü olur. Birincisi, kimliğinin; öteki deyişiyle kim olduğunun bilinmeyişidir. Bu tür cehalete cehâlet-i ayniyye veya cehâletu'1-ayn da denir. İkincisi ise ravi hakkında verilen cerh ve ta'dil hükmünün bilinmemesidir. Cehaletu'l-vasf da denilmiştir.

Gerek kimliği, gerekse hakkında verilen cerh ya da ta'dil hükmü bilinmeyen raviye meçhul denir. Meçhul ravi, eğer kimliği bilinmiyorsa mechûlu'1-ayn; adaleti bilinmiyorsa mechûlu'l-adâledir.

Ravinin kimliğinin veya cerhedildiğinin yahutta adaletinin meçhul kalması iki sebepten ileri gelir. Bunlardan birincisine göre kimi ravilerin isim, künye, lakab, nisbet veya sıfat ve meslek gibi kendisini meçhul kalmaktan kurtaran nitelikleri çoktur. Ravi bunlardan sadece biri veya ikisiyle tanınmıştır. Böyle iken ondan rivayette bulunanların her biri, herhangi bir maksatla onun bilinen meşhur niteliğini bırakıp meşhur olmayan niteliklerinden birini söyler. İşitenler onu tanımadık başka biri zannederler. Meselâ, Muhammed b. Sâ'ib el-Kelbî'yi bazıları dedesine nisbet ederek Muhammed b. Bişr, Bazıları Hammâd İbnu's-Sâ'ib isimleriyle anmışlardır. Bazıları da onu Ebu'n-Nadr, yahud Ebu Sâ'id, yahutta Ebu Hişâm gibi değişik künyelerle zikretmişlerdir. Böylece rivayel ettiği hadis bir iken durumu bilinmeyenler onu değişik raviler sanmışlar ve türlü türlü hatalara düşmüşlerdir.

Bu şekilde değişik isim veya künyelerle zikredilen şahısları tanımak, farklı lakab veya künyelerini birleştirerek yapılan hataları düzeltmek için hadisciler mûdih adı verilen kitaplar yazmışlardır. 129

Ravinin bilinmemesinin ikinci sebebi mukül olması, yani az hadis rivayet etmesi, veya tek ravisinin bulunmasıdır. İster tâbi'ûndan, isterse daha so aki tabakalardan olsun, tek ravisi olan mukül, ravisi ismini açıklasa bile mechûlu'l-ayn olmaktan kurtulamaz. Şu da var ki mukül olan ravinin ismi bazen de kısaltma yapmak maksadıyle zikredilmez. Böyle ravi ismi anmamaya ise ibhâm adı verilir.

Ravisi bilinmeyen hadisler, hadiscilerce makbul sayılmamıştır; zira bir hadisin sıhhati herşeyden önce onu rivayet eden ravinin adalet sahibi olmasına ve zabt özelliği taşımasına bağlıdır. Ravinin kimliği bilinmeyince haliyle adaletli olup olmadığı da bilinemez. Adaleti bilinmeyen ravinin hadisi ise sahih sayılmaz.


12.02.2009 tarihinden beri 9223 defa okundu. Son takip: 19.03.2024 - 09:31


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Ta'dîl Gayru Sarîh · Ceyyidu'l-Hadîs · Haber-i Vâhid · Hadîs-i Rabbanî · Sahîhun İnde Gayrihimâ · Enne · Haber-i Âhad · Kurie Aleyhi Ve Huve Yesme'u · İcâze Âmme · Ale'l-Mesânîd · Müselsel Bi'l-Hilf · Mislehû Sevâ'en · Muhmel · Min Belâyâhu · Yerfa'uhû · Gaflet · Âfetuhû Fulân · Mütevatir-i Lafzî · Nakl-i Hadîs · İcâze · El-Erba'a · Esbetu'l-Esânîd · Sahih Li-Gayrihî · Kaviyyu'l-Hadîs · Sahîfe · Elfâz-ı Cerh Ve Ta'dîl · Ma'nen Mütevâtir · Hazâ Semâ'î Fe'rvihî Annî · Maklûbu'l-İsnâd · Belağahû · Da'afûhu · Uluvv · Mesrûk · Emsâlu'l-Hadîs · Ahberanâ Fulan Bi-Teblîği Fulân · Cevvedehû Fulan · Kadh · Eceztu Külle Ahadin · Tarahûhu · İllet · Yehimu Fî Hadîsihî · Fevâ'id · Sadûkun · Asleyn · Ekâbir Ve Esâğir · Bâtıl · Musâ Leh · Hasâ'is · Ahberanâ Münâveleten · Istılah
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Sudâsî · Leyse Bi Me’mûn · Mevdu’u’l-Metn · Tarih · Leyse Bihî Be'sun · Tedlîsu's-Sukût · Matrûhu'l-Hadîs · Sahîhu'l-İsnâd · Mutâba · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Meçhulün · Fulân Lâ Yus'elu Anhu · Uhtulife Fîhi · Râfi · Hadîs Usulü · Da'îfu’l-Metn · Es-Sunnetu’l-Kavliyye · Sadûkun Lâkınnehû Mubtedi' · Kıssa · Tevâtür-ü Lafzı · Esnâ'u's-Sened · Sû'u’l-Hıfz · Meşhur · Semâ'ul-Muzakere · Lâ Asle Lehu Bi-Haze'l-Lafz · Sadûkun Yuhti'u · İkrâr · Eceztu Li-Men Yeşâ'u Fulân · El-Hadîse Bi-Tûlihî · Şibhu'l-Vad' · Leyse Bi-Zalik · Dabbe · Eda Sığaları · Muttehem Bi'l-Vad’ · Tabakât · Ve Hazâ Lafzu Fulân Kale · Fi's-Sahîh

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber