Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Ev Şibhehû
· Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi
· Kad Du'ife
· Lehû Ahâdîs Menâkîr
· Lem Ekıf Lehu Alâ Asl
· Mâ Akrabe Hadîsehu
· Matrûhu'l-Hadîs
· Mucâzât
· Mudevvenât
· Mudrecu'l-İsnad
· Munâvele Makrûne Bi'l-İcâze
· Mutekaribu’l-Hadîs

Son Okunanlar
· Ahberanâ Fulan Kırâ'aten Aleyhi
· Ensâb
· Kat’ Tedlisi
· Keza
· Âdâbu'ş-Şeyh
· İ'lâl
· Mutâba'a Kasıra
· Hasen
· Arzı Münâvele
· İnfirad



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Ahberanâ Fulan Kırâ'aten Aleyhi

“Bize falanca kimse kendisine okumak suretiyle haber verdi” manasına arz veya kırâ'at ale'ş-şeyh denilen hadîs alma metoduyla rivayet edilen hadîslerin başkalarına rivayeti sırasında isnadda kullanılan eda lafızlarındandır.

Yeri geldiğinde de görüleceği gibi arz veya kırâ'at ale'ş-şeyh denilen metotla hadis rivayeti, ravinin elindeki hadisleri şeyhe ezberinden veya yazılı metinden okuması, şeyhin dinlemesiyle olur. Ravinin, başkası tarafından şeyhe okunan hadisleri dinlemesi de arz sayılır. Şeyh kendisine okunan hadisleri dinler. Dinlemesi, ezberinden veya hadislerinin yazılı olduğu kitabından takip etmesi demektir. Okunan hadislerde yanlışlık olursa düzeltir. Hadislerin böylece şeyhe okunması işi bitince rivayet tamamlanmış olur. İşte ahberanâ fulânun kırâ'aten aleyhi tabiri şeyhe okunarak, daha doğrusu onun tasvibine sunularak rivayet edilen hadislerin başkalarına rivayet edilmesi anında şeyhin isnadında yer alan lafızlardan biridir.

Hadisciler arasında arz veya kira'at denilen yolla rivayet edilen hadislerin başkalarına rivayet edilişi sırasında kullanılan lafızlarda birlik yoktur. Bazıları bu yolla rivayette semi'tu, haddesenâ ve ahberanâ lafızlarının kullanılmasını caiz görürlerse de bazıları görmezler. Ahberanâ (veya haddesenâ) fulânun kırâ'aten aleyhi tabirini arz usulüyle alınan hadislerin rivayetinde eda lafzı olarak kullanmayı tercih edenler, bu tabirin şeyhin ravi tarafından okunan hadisleri dinleyip tasvip ettiğini ve hadisin bu yolla alınmış olduğunu belirttiğine kani olanlardır. Onlara göre diğer tabirler bu hususu ifade etmezler. Söz gelimi semi'tu, hadisin şeyh tarafından okunup ravi tarafından dinlenerek rivayet edildiğini gösterir. Oysa arz metoduyla rivayette durum tam aksinedir ve hadis ravi tarafından okunup şeyh tarafından dinlenerek alınmaktadır. Bu itibarla semâ' ile arz arasında fark vardır. Bu farkı belirtmek isteyen hadisciler rivayetlerinde ahberanâ (veya haddesenâ) fulânun kırâ'aten aleyhi eda lafzını kullanmışlardır.

Ahberanâ fulânun bi'1-kırâ'ati aleyhi veya ahberanâ fulânun bi-kırâatî aleyhi lafızları da aynı yerde aynı manaya kullanılır. Ahberanâ yerine tekil zamiriyle ahberanî denildiği de olur. Eğer ravi, hadisi başkası tarafından şeyhe okunurken dinleyerek rivayet etmişse bu eda lafzına ve ene esme'u lafızlarını ekler.


12.02.2009 tarihinden beri 6445 defa okundu. Son takip: 20.03.2023 - 09:46


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Mubhemu't-Ta'dîl · Esahhu'l-Esânîd · Enâ · Lâ Asle Lehu Bi-Haze'l-Lafz · Sadûkun · Mu'âsarat · Lâ Tehillu Kitâbetü Hadîsihî · Cem · Âdâbu'l-Muhaddis · Ashâb · İstişhad · Garâ'ib · Sahîfe Semure · Adlu’r-Rivâye · Lem Ekıf Lehu Alâ Asl · Menşe' · Ashâb-ı Kiram · Sad-Ha · Usûl-ü Hadis · Ma'nevî Tevatür · Takyîd · Sîğatu'l-Cezm · Cerh Ve Ta'dil · Muntehâ-yı Sened · Lem Yuced Lehu Asl · Sevk · Sünen Ebî Dâvud · İbdâl-i Nazil · Vahy-i Gayr-ı Metluv · İfrâd · Enne · Sefeh · Sıhhat Şartları · Ma'dinu'l-Kizb · Kudsi Hadis · Musâ Leh · İcâze Âmme Mukayyede · İstidrak · Teferrede Bihî Fulân An Fulân · Lakab · İ'râbu'l-Hadîs · Seyyi'u'l-Hıfz · İttisal · Bâtıl · Dâbıt · Cerh Lafızları · Leyse Bi-Hucce · Kitâbet · Kale · Sikatun
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Enbe'enâ Fulân Bi-Kırâ'atî Aleyhi · İlâhî Hadis · Lâ Yu’rafu Lehu Aslun · Lâ Yesıhhu · Aziz-i Meşhur · Tedlîsu's-Sukût · Gayru Mensûb · Kesîru’l-Galat · Nushatu'l-Asl · Ev Nahvehû · Eşeddu'n-Nâsi Kizben · Ashâbu'l-Bıd'a · Ravâ Anhu · Sefeh · Cemâ'at · Elkâb · Zekera Lenâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi Ve Ene Esme'u · Mu’an'in · İbdâl-i Âlî · Mutâba'at-ı Kasıra · Tunkiru Merre Ve Ta'rıfu Uhrâ · Muttehem Bi'l-Kezib · Ekseru's-Sahâbe Hadisen · Atıf Tedlisi · İlm-i Zarurî · Uluvv Bi-Kıdemi's-Semâ · Ashâbu'l-Elf · Vasatun · Şartu'ş-Şeyhayn · Kitâbetu’l-Hadîs · Tevhid Ve Sıfat · Muttasıl · Zâhibu'l-Hadîs · Tashîf · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Ma'lûl · Mutarrah

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber