Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Mesânîd
· Lem Yesbut
· Tarih
· Yervi'l-Menâkîr
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ
· İcâze Mu'allaka
· Kalîlu'l-Hadîs
· Leyse Bi Me’mûn
· Rîvâyetu'd-Darîr
· Şâfehenî
· Şart

Son Okunanlar
· Rakş
· Uluvv-u Mutlak
· Teferrede Bihî Fulân An Fulân
· Sünen Ebî Dâvud
· Mürsel
· Âfetuhû Keza
· Ka-Senâ
· Mu'cem
· Tebe'u't-Tâbi'în
· Muselsel



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Rakş

Sözlükte süslemek, nakşetmek gibi manalara gelen raks, sadece bazı hadis usulü kitaplarında yazının noktalanması manasına kullanılmıştır.

İbnu's-Salâh, raks tabirini kullanmamakla birlikte hadisleri yazan katibin riayet etmesi gereken hususları sayarken noktasız harfleri işaretlemesi gerektiğini söyler. Ona göre noktasız harflerin yazılış usulleri değişiktir. Bazıları noktalı harflerin benzeri olan noktasız harfleri altında bir nokta koyarak belli ederler. Mesela noktasız olan “ra, sad, ti, ayn” gibi harfleri altına nokta koyarak işaretlerler. “sin”in altına konan üç nokta, bazen yanyana, bazen de sacayağı şeklinde konur (. .) gibi. Hadis yazanlardan kimileri mühmel denilen noktasız harfleri belirtmek üzere harfin üstüne uçları yukarı bakan kesik tırnak şeklinde bir işaret koyarlar. Bazıları da mesela noktasız “ha” harfinin altına küçük bir “ha” harfi yazarlar. Aynı şekilde noktasız “dal, ti, sad, sin, ayn” gibi harfleri de altlarına birer küçük harf koymak suretiyle işaretlemiş olurlar. Yazıda en çok kullanılan noktasız harfleri belirtme yöntemleri budur.

Bunun yanısıra çok eski metinlerde görülen başka usuller de vardır. Söz gelimi, noktasız harfin üstüne küçük bir çizgi çekmek, altına “hemze”ye benzeyen bir tırnak işareti koymak bu cümledendir. 980

Buradan anlaşıldığına göre adına kesinlikle raks denilmemekle birlikte yazılı metinlerde birbirine benzeyen harflerin noktalı ve noktasız olanlarını bir birinden ayırdetmek için değişik usuller kullanılmıştır. Bilhassa hadis metinlerini düzgün ve doğru okunacak şekilde yazmak mecburiyeti bazı tedbirler almayı gerektirmiştir. Tabiatiyle bu tedbirler hadis tarihinin ilk devrelerine aittir. So aki asırlarda yazı tekniğinin gelişmesi ve hadis lafızlarının tesbit edilmesi sonucu noktasız harflerin işaretlenmesine pek de lüzum kalmamıştır. Bu itibarla raks, hadisciler arasında yerleşmiş bir tabir hüviyetini alamamıştır.

Bir hadisi naklettikten so a kaynağını göstermede sıkça kullanılır. Mesela, bir hadîs nakledildikten so a “ravâhu Müslim” denilmişse o hadisin Müslim tarafından rivayet edilerek Sahihinde nakledildiği anlaşılır.

Aynı manada ve yerde ahrecehû tabiri de kullanılır.


12.02.2009 tarihinden beri 8199 defa okundu. Son takip: 17.03.2024 - 06:12


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Misle Hadisin Kablehu Metnuhû Kezâ Ve Kezâ · Fısk Bi'l-Ma'siye · Ma'lûl · Ashâbu'l-Bıd'a · İstinbat · Kitâbet · Mevdu’u’l-Metn · Tahammul · Hasen Li-Aynihî · Rivâyetu'l-Ekâbir Ani'l-Esâğîr · Mutâba'at · Hadis Tarihi · Tahvîl · Mubhemu't-Ta'dîl · Vahy-i Gayr-ı Metluv · Gayr-ı Meşhur Âhad · Mukâtebe Mücerrede Ani'l-İcâze · Lâ Asle Lehu Bi-Haze'l-Lafz · Sahîh-Garib-Hasen · Mevlâ · Mesânîd · Hasenu'l-Hadîs · Ashâbu'l-Kutub · Kırâ'a Ale'ş-Şeyh · İ'câm · Rivayet Bi'l-Lafz · İ'lâl · Sahih Li-Gayrihî · Mechûlu'l-Ayn · Raffâ · Sikatun-Sebtun · 3. Dipnotlar · Istılâhât-ı Hadîsiye · Hazâ Semâ'î · Esbâbu'l-Hadîs · Ashâbu'l-Mi’e · Rava'n-Nâs Anhu · Akva'l-Esânîd · Cerh Ve Ta'dil Kaideleri · Mâ A'lemu’ Bihî Be'sen · Esmâ'u'l-Muhaddisîn · Ebu Dâvud · Subâ'iyyât · İhtilâfu'l-Hadis · Mustefîz · Mudric · Vakf · Mubtedi'a · Lâ A'rifuhu Bi-Hâze'l-Lafz · Ricâluhu Sikât
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Belâğât · Sudâsî · Leyse Bi Me’mûn · Mevdu’u’l-Metn · Cârih · Vav · Tarih · Müzâkere · Leyse Bihî Be'sun · Tedlîsu's-Sukût · Matrûhu'l-Hadîs · Sahîhu'l-İsnâd · Tusâ’î · Mutâba · Hâkim · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Meçhulün · Lehû Evham · Gayru Dâbıt · Fulân Lâ Yus'elu Anhu · Tekaddum-u Vefat · Uhtulife Fîhi · Râfi · Elfâz-ı Cerh Ve Ta'dîl · Hadîs Usulü · Da'îfu’l-Metn · Es-Sunnetu’l-Kavliyye · Sadûkun Lâkınnehû Mubtedi' · Kıssa · Leyse Bi's-Sika · Terekûhu · el-Kutubu'l-Erba'a · Fısku’r-Râvî · Tevâtür-ü Lafzı · Esnâ'u's-Sened · Sû'u’l-Hıfz · Meşhur

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber