Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Mesânîd
· Lem Yesbut
· Rîvâyetu'd-Darîr
· Şart
· Tarih
· Yervi'l-Menâkîr
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ
· İcâze Mu'allaka
· Kalîlu'l-Hadîs
· Leyse Bi Me’mûn
· Şâfehenî

Son Okunanlar
· Ashâb-ı Suffe
· Sadûkun Yehimu
· Garîbul-Metn
· Leyse Bi-Sika
· Zevâ’id
· Menşe'
· Elkâb
· Hazâ Min Hadîsi
· Şekkun Mine'r-Râvî
· Elfâzu'l-Edâ



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Ashâb-ı Suffe

“Suffeliler” manasına gelen bir tamlama olup Medine'de Mescidu'n-Nebî (Peygamber Mescidi) bitişiğinde bulunan ve adına Suffe denilen üstü kapalı, gölgelik yerde kalıp vakitlerini daha çok ibadet, Kur'ân öğrenimi ve hadis müzakeresiyle geçiren bir kısım sahabîlere denir.

Bir diğer tabirle Ehl-i Suffe de denilen Ashab-i Suffe, bilhassa kimsesiz muhacirlerle civardan gelen ve Medine'de yanına inecek kimsesi olmayan fakir müslümanlardan oluşur. Sayıları hakkındaki rivayetler değişiktir. Ebu Hu-reyre'nin bir rivayetinde ashabı suffeden yetmiş kişiye mülaki olduğu kaydedilir.84 Bu rivayete istinaden olsa gerek, Suffe'de kalan fakir ve kimsesiz müslümanların yetmiş kişi oldukları söylenmiştir. Bununla beraber ashab-ı suffenin sayısını 400'e kadar çıkaranlar vardır. Haliyle içlerinden evlenmek, ölüm ve sair sebeplerle ayrılan olunca yerine yenileri gelerek sayıları devamlı şekilde değişmiştir.

Ashâb-ı suffenin günlük meşguliyetini daha çok Kur'ân-ı Kerim öğrenmek, hadis müzekere etmek, seriyye birlikleriyle sefere çıkıp cihada katılmak teşkil etmiştir, sayılan çok olmamakla birlikte suculuk, hurmalık suvarmak, odun toplamak gibi işlerde çalışarak günlük nafakasını çıkaranlar da olmuştur. Bir kısmı da Hz. Peygamber'in va'z ve nasihatlarmi dinleyip hıfzederek diğer sahabîlere rivayetle meşgul olmuşlardır. Sahabe içinde en çok hadis rivayet eden Ebu Hureyre bunlardandır.

Son derece basit şartlarda ve yoksulluk içinde yaşayan Ashabı Suffe karınlarını çok kere Hz. Peygamber (s.a.v)'in sofrasında, kimi zaman da Medine'li müslümanların yanlarında doyurmuşlardır, sadaka olarak getirilen malların dağıtımında Allah Resulü ilk önce Ashab-i Suffeyi gözetmiştir.

Buhâri Sarihi Aynî'nin kaynak göstermeden naklettiğine göre Ashab-ı Suffeye Ashâb-ı Saffe denilmiştir. Onlara böyle isim verilişinin sebebi, bu kimsesiz ve barınacak yerleri olmayan sahabilerin Mescidin kapısında saflar halinde durmalarıdır. 85Bununla birlikte Ehlu's-Suffe tabiriyle birlikte ilk tabir daha çok meşhur olmuştur.


12.02.2009 tarihinden beri 63814 defa okundu. Son takip: 19.03.2024 - 06:38


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Es-Sunne · Ceyyid · Es-Sahîfetu's-Sâdıka · Kale · Kunâ Mufrede · Menba'ul-Kizb · Tukullime Fîhi · Elfiyye · Vaddâ'un · Udûl · Mesmû'ât · Mukill · Akva'l-Esânîd · Nebevî Hadis · Sebtun-Huccetun · Ercahu'l-Esânîd · Muharric · Kuna · Cevâmi'u'l-Kelim · Menferede Bihî Müslim · Muharref · Mahrecuhu Ma'rûf · Ricâluhu Sikât · Medhûl · Tarih · Haddesenâ Sâhibun Lenâ · İleyhi’l-Munteha Fi'l-Vad' · Ehlu'l-Eser · Tesâhul · Eczâ'u'l-Hadîs · Muhbir · Vahiy · Kudsi Hadis · Elkâbu'l-Muhaddısîn · Sikatun-Hâfizun · Ahvâlu'r-Ruvât · Sîğatu'l-Cezm · İlmu'l-Hadîs · Hâzihî Rivayeti · Fihris · Ahkâm · Derecâtu's-Sahîh · Ma’mûl Bih · Enşedenâ · Hafîtyu'l-İrsâl · Ta'lîku'l-İcâze · Cevâmi' · Ravâ · Semi'tu Fulânen Bi-Kırâ'atî Aleyh · Lâ ... İlâ
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Tesviye Tedlisi · Belâğât · Sudâsî · Leyse Bi Me’mûn · Mevdu’u’l-Metn · Cârih · Vav · Subâ'iyyât · Tarih · Müzâkere · Eceztuke En Tervıye Annî Mâ Sahha İndeke Mimmâ Semi'tuhû Ve Mâ Se'esma'uhû · Leyse Bihî Be'sun · Tedlîsu's-Sukût · Matrûhu'l-Hadîs · Sahîhu'l-İsnâd · Uşarî · Tusâ’î · Mutâba · Hâkim · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Meçhulün · Lehû Evham · Mevkuf · Gayru Dâbıt · Lâ Yusâvî Şey'en · Fulân Lâ Yus'elu Anhu · Tekaddum-u Vefat · Uhtulife Fîhi · Tazbîb · Râfi · Elfâz-ı Cerh Ve Ta'dîl · Hadîs Usulü · Da'îfu’l-Metn · Es-Sunnetu’l-Kavliyye · Sadûkun Lâkınnehû Mubtedi' · Kıssa · Leyse Bi's-Sika

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber