Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Sikatun-Mutkinun
· Esahhu’l-Ahâdîs
· Ricâluhu Sikât
· Sahîhun İnde Gayrihimâ
· Sikatun-Hâfizun
· Uhdira
· Yeda'u'l-Hadîse
· Yervi'l-Menâkîr
· Yervîhi
· Dayyiku'l-Mahrec
· Derecâtu's-Sahîh
· Du'ife

Son Okunanlar
· Tasliye
· Fîhi Mekalun
· Eceztuke Ve Li-Evlâdike Ve Li-Akîbike
· İmâm
· Ve'l-Lafzu Li-Fulân
· Şeyhun Vasatun
· Ashâbu'l-Elfeyn
· Sefeh
· Temrîz
· Merdûd



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Tasliye

Asıl itibariyle salat (dua) ve selam okumak anlamını veren “salla” dört harfli mezid fiilinin mastarı olup Hz. Peygamber üzerine salavat getirmek demektir.

Hz. Peygamber'e dua mahiyetinde salat ve selam okumanın aslı kur'an-ı kerim'e dayanır. Şu ayet bu konudadır:=

“Allah, peygamber (in) e salat eder. Melekler de ederler. Ey iman edenler! Siz de ona çokça salât ve selâm edin.” 1162Hz. Peygamber de kendisine salat okunup selam verilmesini öğüüemiş ve yapılış şeklini öğretmiştir. Namaz kadelerinde okunan “et Tahiyyât” ile “Allâhumme salli” ve “Allâhumme bârik” duaları bir anlamda salât ve selâmdır.

Hz. Peygamber'e salat ve selam okumanın çeşitli şekilleri vardır. En kısa şekli “Allâhumme salli alâ Muhammed” demektir.

Hadis ilimlerinde tasliye, “Salla'llahu aleyhi ve sellem” cümlesine denir. Hadisler yazılırken Hz. Peygamber'in ismi geçen yerlerde kısaca salla'llahu aleyhi (Allah ona salat etsin) veya sallallahu aleyhi ve sellem (Allah ona salat ve selam etsin) cümlelerinden birini yazmak muhaddisler arasında adet haline glemiştir. Hadis meclislerinde görev yapan mustemlînin vazifeleri arasında tasliye de vardır.

İbnu's-Salâh, hadis yazanların dikkat etmeleri gereken hususlar arasında tasliyeye de yer vermiş, “bundan gafil olanlar büyük bir manevi nasipten mahrum kalırlar” demiştir. Ona göre tasliye, ravinin duasıdır. Rivayet edeceği bir söz olmamakla birlikte yazılması, aslında bulunması şartına bağlı da değildir. 1163Bu demektir ki, hadis yazanlar kopya ettikleri nüshada Hz. Peygamber'in isminin geçtiği her yerde “salla'llahu aleyhi ve sellem” denilmemiş dahi olsa kendi yazdıkları nüshaya bu dua cümlesini eklemelidirler. İster çeşitli vesilelerle dille söylensin, isterse hadisleri yazarken yazı ile yazılsın, Allah Resulüne salât ve selâm okumanın faziletine dair selefin salih alimlerinden pek çok gönül erlerini hayran bırakan rivayetler nakledilmiştir.


12.02.2009 tarihinden beri 8193 defa okundu. Son takip: 23.09.2023 - 08:19


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Fîhi Ednâ Mekal · Lem Yutâbâ Aleyhi · Râcih · İntihâ · Mukâtebe · Mâ A'lemu’ Bihî Be'sen · Elfâzu't-Ta'dil · Merdûdu'l-Hadîs · Garîbi'l- Mutlak · Mutarrahu'l-Hadîs · Derecâtu's-Sahîh · Erba'ûn · Es-Sunne · Keza · Ziyâde · Suffe Ehli · Me’mûn · Esbât · Teğayyur · Sünnet · Kitâbet · Mustefîz · Kassâs · Adalet · Âdil · Cerh Ve Tadil Lafızları · Şâfehenî · Ercû En Lâ Be'se Bihî · Takyîdu'l-Kitâb · Delâ'ilu'n-Nubuvve · İcâze Mechule · Şuyuh Tedlîsi · Tâlîb · Mucevved · Merfû' Mürsel · Menşe' · Zayıf · Lafzı Tevatür · Da'îfun Cidden · Unvan · Mutekaribu’l-Hadîs · Hıfz · Ashâbu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · Ahberanî Fulân Kitâbeten · İsmâ · İlmu'l-Hadîs · İlhak · Tedvin · Sâkıt
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Asl · Sevk · Tebliğ · Dâru'l-Hadîs · Mechûl · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Delâ'ilu'n-Nubuvve · Sahîh-Garib-Hasen · Maktu · Efrâdu'l-Buldân · Zevâ’id · Gayru Me'huz Bih · Tefsir · Şehâdet · Fısk · Abâdile · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Etkan · Kesretu'l-Galat · Kitâbetu’l-Hadîs · Hasenu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · İkrâr · Şurûtu's-Sıhha · Hasenu’l-İsnâd · Tedvin · Mutâba'at-ı Tâmme · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Mahv · Hasen-Sahîh-Garîb · Ekâbir Ve Esâğir · Tercih · Müfredat · Da'îfu’l-Hadis · Elkâb · Mustahrec · Fîhi Şeyun

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber