Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Sikatun-Mutkinun
· Esahhu’l-Ahâdîs
· Ricâluhu Sikât
· Sahîhun İnde Gayrihimâ
· Sikatun-Hâfizun
· Sirkatu'l-Hadîs
· Uhdira
· Yeda'u'l-Hadîse
· Yervi'l-Menâkîr
· Yervîhi
· Dayyiku'l-Mahrec
· Derecâtu's-Sahîh

Son Okunanlar
· Rivayet
· Mutâbi
· Emera
· Sahîh Li-Zâtihi
· Ahruf
· İlmu'r-Rivâye
· Ahberanâ Racul
· İlm-i Hadîs
· Eceztuke En Tervıye Annî Mâ Sahha İndeke Mimmâ Semi'tuhû Ve Mâ Se'esma'uhû
· Lem Erahu Bı-Haze'l-Lafz



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Rivayet

Sözlükte “kuyudan su çekmek, birine su getirmek, su başına gitmek, kana kana su içmek ve ip bükmek manalarını veren “ravâ” kök fiilinin mastarıdır. Umumî manada bir sözü veya olayı bir başkasına nakletmeyi ifade eder.

Hadis terimi olarak rivayet, Hz. Peygamber (s.a.s)'in sünnetini aksettiren hadislerin haber verenlere isnad edilerek nakledilmesine denir. Bu tarife göre rivayette üç unsur vardır. Bunlardan birincisi, rivayete esas olan hadis; ikincisi bu hadisi, kendisine haber verene isnad ederek nakleden kimse; üçüncüsü de hadisi kendisine nakledenden alan kişidir. 988Hadisten maksat, Hz. Peygamber'in sözleri, fiilleri, takrirleri ve ona ait vasıflardır. Bunları, kendisine haber veren kişiye isnad ederek nakledene genelde Şeyh denir. Şeyhe merviy anh denildiği de olur. Şeyhten, rivayete esas teşkil eden hadisleri ona isnad ederek rivayet eden kimseye ise ravi adı verilir. Buna göre rivayet, Hz. Peygamber'e ait veya onunla ilgili bir haberin bir kimseden diğerine nakledilmesidir.

Bununla birlikte merviy anh’ın bir hadisi, kendisine haber verene isnad ederek başkasına nakletmesine de rivayet denilmiştir. Bu nüansı belirtmek üzere umumiyetle tâlib durumundaki ravinin şeyhinden rivayetini ifade için ravâ anhu denildiği halde, şeyhin bir hadisi talebeye aktarmasını ifade etmek maksadiyle ravâ lehû tabiri kullanılmıştır.

Hadisler nesilden nesile rivayet yoluyla aktarılmıştır. Önce sahabîler, Hz. Peygamber (s.a.s)'den duyduklarını, gördüklerini ve öğrendiklerini ona isnad ederek tabi'îlere nakletmişlerdir. Tâbi'îler de sahabeden rivayet ettikleri hadisleri onlara isnad ederek başkalarına aktarmışlardır. Böylece hadisi, kendisine haber verene isnad ederek nakletmek işi yıllarca ve nesiller boyu devam etmiştir. Hatta zamanla tasnif edilen hadis kitapları bile nesilden nesile belli usullerle rivayet edilerek intikal etmiştir.

Rivayetin güvenilir bir şekilde yapılabilmesi için bazı şartları ileri sürülmüştür. Bunlara şurût'r-rivâye veya sıfatu rivayeti’1-hadîs denilmiştir. Rivayetin sıhhati bu şartlara riayetle birlikte önce rivayetin temelini oluşturan hadisi, işittiği kimseye nisbet etmekten ibaret isnadın sıhhatine bağlıdır. Diğer taraftan hadisi rivayet eden şeyhin kısaca, rivayetine güvenilir, adaletli ve zabt vasfına sahip olması rivayetin sıhhati ile yakından ilgilidir. Nihayet rivayete esas olan hadîsin, merviy anhdan işitildiği gibi muhafaza edilerek değişikliğe uğramaması da rivayetin sahih olması bakımından üzerinde durulması gereken bir husustur. Bir hadisi bütün bu şartları yerine getirerek sahih bir şekilde rivayet edebilmek için rivayet metotları tesbit edilmiş ve uygulanmıştır.


12.02.2009 tarihinden beri 27410 defa okundu. Son takip: 24.09.2023 - 07:13


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Sunâ’î · Sahîh Li-Zâtihi · Ale'l-Ahruf · Ashâbu'l-Elf · İntihâ · Lika · Mustemlî · Âdâbu'l-Muhaddis · İ'râbu'l-Hadîs · Ahberanâ · Munkeru'l-Hadîs · Nazarî İlim · Ma'nen Mütevâtir · Semâ'ul-Muzakere · İtibâr · Ashâbu'l-Mi'în · Mudrecu’l-Metn · Eceztuke İn Ahbabte · Hasen Li-Zâtihî · Ashâbu'l-Kutub · Ale'l-Ebvâb · Akâ'id · Avâlî · Mahfuz · Teferrede Bihî Fulân An Fulân · Cerh-i Müfesser · Maklûb · Dabbe · Telakkub · İlmu Dirâyeti'l-Hadîs · Hadis Tedvini · Ferd-i Nisbî · Sunâ'iyyât · Esma Ve Kunâ · Gayru Sika · İcâze Li'l Mu'ayyen Fi'l-Mu'ayyen · Hafız · Tashîhu'l-Kutub · Mukillûn · Fasık · Fi's-Sahîh · Ahkâm · Gayr-ı Meşhur Âhad · Vecedtu Bi-Hatti Fulân · Yesrıku'l-Hadîs · Sahîhun İnde Gayrihimâ · Lem Yerid Fîhi Şey · Muhbir · Vav · Me'sûr
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Asl · Sevk · Tebliğ · Dâru'l-Hadîs · Mechûl · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Delâ'ilu'n-Nubuvve · Sahîh-Garib-Hasen · Maktu · Efrâdu'l-Buldân · Zevâ’id · Gayru Me'huz Bih · Tefsir · Şehâdet · Fısk · Abâdile · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Etkan · Kesretu'l-Galat · Kitâbetu’l-Hadîs · Hasenu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · İkrâr · Şurûtu's-Sıhha · Hasenu’l-İsnâd · Tedvin · Ve'l-Lafzu Li-Fulân · Mutâba'at-ı Tâmme · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Mahv · Hasen-Sahîh-Garîb · Ekâbir Ve Esâğir · Tercih · Müfredat · Da'îfu’l-Hadis · Elkâb · Mustahrec

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber