Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Kezzâbun Yekzibu
· Kalîlu't-Tahdîs
· Lem Ecidhu
· İttefekâ Aleyh
· Lem Yutâbâ Aleyhi
· Merfû'an
· Nushatu'l-Asl
· Sikatun-Mutkinun
· Ta'dîl Mertebeleri
· Tarahûhu
· Uhdira
· Yuhkâ

Son Okunanlar
· Musannef
· Tercih
· Fîhi Şeyun
· Merfû
· Ve Bihi
· Mebde
· Fîhi Halfun
· Tabaka
· Gayru Sika Ve La Me’mûn
· Takyîdu'l-Kitâb



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Musannef

:

Sınıflandırmak, tasnif etmek, konularına göre tertiplemek manasına tasnifden ism-i rrıeful olup cami ile aynı manada kullanılır ve çeşitli konulardaki hadisleri bir araya toplayan hadis kitaplarına denir. (Bk. Câmî).

Hz. Peygamber (s.a.s) hadislerini rivayet eden ilk nesil olan sahabe zamanında Kur'ân-ı Kerim'e itina gösterildiğinden hadislere o kadar önem verilmemiştir. Bununla birlikte bazı sahâbiler hadisleri öğreniyor, müzakere suretiyle diğer sahâbîlere de naklediyordu. Hatta içlerinde az da olsa hadisleri yazanlar da vardı.

Birinci hicrî asır sona ererken hadisleri bilen sahabilerin birer birer dünyadan çekilmeleri üzerine hadislerin kaybolmasını önlemek üzere tedbir almak lüzumu hasıl oldu. Emevî Halifesi Ömer b. Abdilaziz bilinen hadislerin toplanması için bir emir çıkardı. Bunun üzerine hadisler derlendi ve yazılı metinler haline getirildi. Daha so a da toplanıp yazılı metinlere aktarılan hadisler tasnif yoluna gidildi yani konularına bakılarak ayrılmaya başlandı. Her hadis konusuna göre tertibe konuldu. Birkaç ana konu etrafında ilk hadis kitapları meydana geldi. İşte bu hadis kitapları musannef veya cami denilen eserlerdir ve îman, ahkâm, âdâb, rikak, Tefsir, Târih, Şemail, Menakib gibi sekiz ana konudaki hadisleri bir araya getirir. Ma’mer b. Râşidin Camii ile Abdurrezzak b. Hemmâm'ın Musannefi ve İmam Mâlik'in el-Muvatta'ı ilk musannef eserler sayılır.

Ebu Tâlib el-Mekkî'ye göre musannef eserler hicri 120 veya 130 senesinden so a ortaya çıkmaya başlamıştır. Tasnif edilen kitaplar arasında İbn Cureyc'in Tefsire dair hadisleri ihtiva eden kitabı, Ma’mer b. Râşid ve Sufyân es-Sevrî'nin Musannefleri bu devrede telif edilen eserlerdir.

İbn Hayr el-İşbili'nin Endülüs'e giren kitaplar arasında okuyup bize sahih rivayetlerini verdikleri arasında Veki İbnu'l-Cerrah’ın Musannefi, Sufyân es-Sevri'nin Camii, Hammâd b. Seleme ve Sufyân b. Uyeyne'nin Abdurrezzak b. Hemmâm'ın, Ebubekr Abdullah b. Ebî Seybe'nin ve Sa'id b. Mansur'un musannefleri vardır. 871

Bu eserlerden so a musannef eserlerden el-Kutubu's-Sitte denilen eserler yazılmıştır. Cami Sahih diğerleri Sünen tarzından olan bu altı kitap da konularına göre tertip edilmiş hadisleri ihtiva ettikleri cihetle birer musannef sayılırlar.


13.02.2009 tarihinden beri 35368 defa okundu. Son takip: 03.06.2023 - 03:34


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Esânid · Muztarıbu'l-Hadîs · Tesâhul · Abâdile · Leyse Bi-Umde · Nuzûl · Sigâr-ı Tabiin · E'imme Sitte · Ta'rifu Ve Tunkiru · Adl · Akıl · Kaviyyu'l-Hadîs · İbtidâ-yı Sened · Kizb · Uşarî · Eceztuke En Tervıye Annî Mâ Sahha İndeke Mimmâ Semi'tuhû Ve Mâ Se'esma'uhû · Mu'allel · Fukahâ-Yı Seb'a · Lafzen Mütevâtir · Adlu’r-Rivâye · İleyhi’l-Munteha Fi't-Tesebbut · Gayru Mensûb · İtibâr · Ceyyidu'l-Hadîs · Nebevî Hadis · Ahkâm · Ashâb-ı Resûlillâh · Fısk Bi'l-Bid'a · Semi'tu · Akâ'id · Yu'teberu Bi-Hadîsihî · Tarahû Hadîsehû · İksar-ı Hadis · Sebebu Vurûdi'l-Hadîs · An'ane · Şâz Merdûd · İlm-i Ahbâr · Murû’et · İlmu'l-Hadîs Rivâyeten · Garîbun Min Haze'l-Vechi · Cerh Ve Ta'dil Kaideleri · Esbetu'n-Nâs · Takyîdu'l-İlm · Ravâ · Ta'dil Lafızları · Buldânu'r-Ruvât · Dâru'l-Hadîs · Ahberanâ Münâveleten · Zabt-ı Sadr · Merdûd
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Ev Şibhehû · Câ'e Ani'n-Nebî · Haddesenî Gayru Vâhid Min Ashâbinâ · Belağ Kaydı · Ahberanâ Fulan Fîmâ Kuri'e Aleyhi · İcâze Âmme Mukayyede · Vasl · Enşedenâ Fulân Kırâ'aten Aleyhi · Darîr · Vâdi · Du'afâ · Merfû' Hükmen · Elkâbu'l-Muhaddısîn · Tevhid Ve Sıfat · Humasiyyât · Fer · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Sahîh Muttefak Aleyh · Ve Tekarebâ Fı'l-Manâ · Ta'anû Fîhi · Vaz · Lem Erahu Bı-Haze'l-Lafz · An'ane Munkatı’a · Ahz Ve Tahammül · Eceztuke Mucâzâtî · Asleyn · Mutaba'a Nâkısa · Leyse Bi'l-Metîn · Ashabu's-Sunen · Ashâb-ı Sünen · Sahîhu’l-Hadîs · Asar · Ma'nevî Tevatür · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Deccâlun · Ziyâdâtu's-Sikât · Garîbun Metnen Ve İsnâden

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber