Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Mesânîd
· Lem Yesbut
· Tarih
· Yervi'l-Menâkîr
· Galatâtu'l-Muhaddisîn
· İcâze Mu'allaka
· Kalîlu'l-Hadîs
· Leyse Bi Me’mûn
· Rîvâyetu'd-Darîr
· Şâfehenî
· Şart
· Ta'dîl Mertebeleri

Son Okunanlar
· Muhalefet
· Gayru Sâbit
· Leyse Bi-Kaviyy
· Mubtedi'a
· Elkâbu'l-Muhaddısîn
· Leyse Lehu Aslun
· Ef'âlu'r-Resûl
· Tahsîn
· Ahberanâ Fulan Kırâ'aten Aleyhi
· Lem Yerid Fîhi Şey



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Muhalefet

Türkçedeki manasiyle muhalefet ve aykırılık manasına gelen muhalefet Hadis Usulünde ravinin, zayıf ise sika ravilere, sika ise kendisinden daha sika olana aykırı rivayette bulunmasına denir.

Muhalefet cerh sebeplerindedir. Ravinin ta'n edilmesine sebep teşkil eden on ta'n noktasından (meta'in-i aşere) zabtla ilgili olanlardan biridir. Bu manada muhalefetu's-sikât terimi ile de bilinir.

Bir ravinin ister zayıf, isterse sika olsun kendisinden daha güvenilir ravilere muhalefeti çeşitli şekillerde olur. Söz gelişi ravi bazen, isnadın siyakını değiştirerek başka ravilere muhalefet eder. Bu takdirde muhalif olarak rivayet ettiği hadis mudrecu'l-isnâd adını alır. Bazen metnine hadisten olmayan sözler ilavesiyle muhalefet eder ki bu takdirde ise başka ravilere muhalif olarak rivayet ettiği hadise mudrecu'1-metn denir.

Muhalefet bazen ravinin isnaddaki isimleri veya metindeki ibarelerin yerini değiştirmesiyle meydana gelir. Bu takdirde de hadisine maklûb adı verilir.

Muhalefet bazen de ravinin muttasıl olan bir isnadın ortasına ravi ismi eklemesiyle meydana gelir. İdracdan farklı bu eklemeyi ihtiva eden isnadla rivayet edilen hadise el-Mezîd fi muttasili'l-esânîd denir.

Muhalefet şekillerinden biri de metin içinde geçen bir kelimenin yazılışındaki muhalefettir. Bu muhalefet harfin noktası sebebiyle meydana gelebileceği gibi harflerin yer değiştirmesi veya yerlerine başka harflerle yazılması şeklinde meydana gelebilir. Bu takdirde muhalif hadislere musahhaf ve muharref isimleri verilir.

Hadislerin gerek isnadlannda gerekse metinlerinde değişiklik yapılarak meydana gelen muhalefet ravinin vehminden veya hata etmesinden doğar. Fazlalaşması halinde zabtına dokunur. Haliyle ravinin rivayetlerinde ister kendisi gibi zayıf, ister sika olsun, isterse kendisinden daha güvenilir biri olsun başka raviye muhalefeti daima hadislerine şüpleri gözle bakmayı gerektirir. Hüküm bakımından ise muhalefet yüzünden ta'n edilmemiş ravinin hadisi tercih edilir.


13.02.2009 tarihinden beri 11064 defa okundu. Son takip: 19.03.2024 - 04:43


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· Nâzil · Tabakâtu'r-Ruvât · Mudevven · Belağanâ Ani'n-Nebî · Cerh Ve Ta'dil · Muhmel · Âdâbu'ş-Şeyh · Lâ ... İlâ · Fâsıku't-Te'vîl · Efrâdu'l-Buldân · Fîhi Da'fun · Asar · Yu'teberu Bi-Hadîsihî · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Sikatun-Huccetun · Muşebbeh · Mutkin · Fer · Nâsih · Etbâ'u't-Tâbi'în · Şemâ'il · Mecruh · Mevdû'u'l-İsnâd · Hadis Tedvini · Ashâbu's-Suneni'l-Erba'a · Eceztu Li'l-Muslimîn · Karin · Tahammulu'l-Hadîs · Âfetuhû Keza · Ecâzenî · Deccâlun · Sahîh Muttefak Aleyh · Şâhid · Mucâzât · Fiten · Menşe'u's-Sened · Kalîlu'l-Hadîs · Haddesenî Men Lâ Ettehimu · Ahruf · Ta'dîl · Sahîfe Câbir · Akâ'id · Sıhâh · Lehû Ahâdîs Menâkîr · Kale Lenâ Fulân Bi-Kırâ'atî · Ahbâr · Zarurî İlim · Tebliğ · Mutarrahu'l-Hadîs · Esahhu Şey'in Fi'l-Bâb
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Sudâsî · Leyse Bi Me’mûn · Mevdu’u’l-Metn · Cârih · Vav · Tarih · Müzâkere · Leyse Bihî Be'sun · Tedlîsu's-Sukût · Matrûhu'l-Hadîs · Sahîhu'l-İsnâd · Tusâ’î · Mutâba · İleyhi'l-Munteha Fi'l-Kizb · Meçhulün · Lehû Evham · Gayru Dâbıt · Fulân Lâ Yus'elu Anhu · Uhtulife Fîhi · Râfi · Elfâz-ı Cerh Ve Ta'dîl · Hadîs Usulü · Da'îfu’l-Metn · Es-Sunnetu’l-Kavliyye · Sadûkun Lâkınnehû Mubtedi' · Kıssa · Terekûhu · el-Kutubu'l-Erba'a · Fısku’r-Râvî · Tevâtür-ü Lafzı · Esnâ'u's-Sened · Sû'u’l-Hıfz · Meşhur · Şeyh · Semâ'ul-Muzakere · Lâ Asle Lehu Bi-Haze'l-Lafz · Sadûkun Yuhti'u

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber