Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Kuran ve Hadis
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Kudsi Hadis
· Tevâtür
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Sikatun-Mutkinun
· Esahhu’l-Ahâdîs
· Ricâluhu Sikât
· Sahîhun İnde Gayrihimâ
· Sikatun-Hâfizun
· Uhdira
· Yeda'u'l-Hadîse
· Yervi'l-Menâkîr
· Yervîhi
· Dayyiku'l-Mahrec
· Derecâtu's-Sahîh
· Du'ife

Son Okunanlar
· Kudsi Hadis
· Ma'kûs
· Arz Ale'ş-Şeyh
· Hiyârun
· Azbat
· Sadûkun Lâkınnehû Mubtedi'
· Leyse Bi-Sahîh
· Bid'atu'r-Râvî
· Âkil
· İcâze Âmme



Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z
KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Kudsi Hadis

Kudsî, mukaddes bir yüce varlığa (Allah'a) nisbet edilen anlamına gelir. Kudsî hadîs ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Rabbine izafe ettiği veya Hz. Peygamberden Rabbine izafe edilerek rivayet edilmiş olan hadîslerdir. Kudsi hadîse rabbani, ilâhî hadis de denir. Kudsî hadis söz olarak Hz. Peygambere aittir. Ne var ki manası Cenâb-ı Hak'tandır. Yüce Allah Hz. Peygamber (s.a.s)'in kalbine bir fikir ilham etmiş, o da kalbine ilham edilen fikri dile getirmiştir. Şu hale göre kudsî hadis manası Allah'tan, sözleri Hz. Peygamberden olan hadislerdir.

Manaları itibariyle nebevi hadisler de denilen diğer hadislerden farklı olan kudsî hadisler hadis kitaplarında umumiyetle Allah'a nisbet edilen lafızlarla rivayet edilirler. Bu lafızların en çok kullanılanları şunlardır:

Bir misal verelim:

Ebu Hureyre (r.a)'in Hz. Peygamber (s. a.s)'den rivayetine göre Yüce Allah “iki ortakdan biri arkadaşına ihanet etmedikçe onların üçüncü ortağı benim. Biri diğerine hiyanet edince ben hemen aralarından çıkarım” buyurmuştur. 577

Kudsî hadis bir taraftan Cenâb-ı Hak'ka nisbet edilir; öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s)'in hadisleri gibi kabul edilir. Öyle olunca Hz. Peygamberin kalbine ilka edilmiş olma yönünden Kur'ân-ı Kerim'e benzerse de ondan farklıdır. Bu fark ilk defa Kuranın lafzı ve manasıyle vahye dayanmasında görülür. Hatta tertibinin bile vahy eseri olduğu söylenir. Kudsî hadis ise yalnızca manasıyla kalbe ilham şeklindeki vahy kabul edilir. Lafzı ise tabiî konuşmasından farksız olarak, Hz. Peygamberin kendisine aittir. Bir de Kur'ân lafızları mucizdir. İnsanın en küçük bir suresinin benzerini bile meydana getirmesine imkân yoktur. Halbuki kudsi hadiste Kur'ân-ı Kerim icazına benzer icaz yoktur. Diğer taraftan Kur'ân-ı Kerim gerek lafzı, gerek manasıyla mütevâtirdir. Herhangi bir ayetini bile manasıyla rivayet caiz olmaz. Oysa kudsî hadisin gerek lafzı gerekse manası nıütevatir değildir. Öyle olunca manasıyla rivayeti caizdir. Ayrıca Kur'ân-ı Kerim ibadet maksadıyla okunur. Namazda okunması namazın rükünlerinden birini teşkil eder. Abdestsiz ele alınamaz. Oysa kudsî hadis için böyle bir şey söz konusu değildir.

Şu da var ki, kudsî hadisler içinde sahih olarak rivayet edilenleri olduğu gibi zayıf olanları da vardır. Gayet tabiî olarak Kuran için zayıflık gibi bir şey düşünülemez.

Yalnızca kudsî hadislere tahsis edilen bazı kitaplar vardır. Anılmaya değer olan birkaçı şunlardır:

1. el-İthâfâtu's-Seniyye bi'1-Ahadisi'l-kudsıyye; Abdurraûf Munâvî. (272 kudsi hadis ihtiva eder.)

2. Mişkâtu'l-Envâr fîmâ nıviye ani'llahi Subhânehu ve Teâlâ Mine'l-Ahbâr: Muhyiddin Arabî.

3. el-Ahâdisu'1-Kudsiyye: Aliyyu'l-Kaarî.

4. el-Erba'ûn fî'r-Rivâyeti an Rabbi'l-Âlemin: İbn Dakîki'1-İyd.

5. et-Tuhfetu'1-Merdiyye fi'1-Ahbâri'l-Kudsiyye: Şeyh Abdulmecîd Mısri.


13.02.2009 tarihinden beri 133055 defa okundu. Son takip: 25.09.2023 - 05:17


Kuran Kerim ve Hadis şerifler üzerinde bilgi ve yazılarınızı paylaşmak için yeni projemiz olan KuranveHadis.COM sitemize üye olunuz. Piyasadaki yerden bitme hadis düşmanlarına karşı siz de bu yeni sitemizin gelişiminde destek olunuz.



· İstifada · Ashâbu'l-Elfeyn · Tashîhu'l-Kutub · Dabt · Vasatun · Umirnâ Bi-Kezâ · Muselsel · Sahâbî Mürseli · Zabt-ı Sadr · Mukill · Edeb · Şibhu'l-Vad' · Ecvedu'l-Esânîd · Kas · Yurvâ · Eceztu Külle Ahadin · Âdıd · Ye'ti Bi'l-Acâ'ib · Câ'e An Fulân Mevkûfen · Hafîtyu'l-İrsâl · Garibeyn · Nesh · Ev Şibhehû · Haddesenî's-Sika · Belâğât · Muttehem · Tedlîsu't-Tesviye · Mu'telif Ve Muhtelif · Haddesenâ Fulân Kırâ'aten · Hiyârun · Şartu Müslim · Usûl-ü Hadis · La Yesbut · Lâ Yuktebu Hadîsuhû · Bâtılun · Telkîb · İrsal · Râcih · Murû’et · Mine's-Sunne Kezâ · Musâ Leh · Mudrec · Mechûlu'l-Ayn · Âlî Hadis · Teğayyur · Ahberanî Fulân Kitâbeten · Muşebbeh · Sadru’l-Hadîs · Elfâzu't-Ta'dil · İtkan
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Asl · Sevk · Tebliğ · Dâru'l-Hadîs · Mechûl · Lem Yervihi İllâ Fulan An Fulân · Delâ'ilu'n-Nubuvve · Sahîh-Garib-Hasen · Maktu · Efrâdu'l-Buldân · Zevâ’id · Gayru Me'huz Bih · Tefsir · Şehâdet · Fısk · Abâdile · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Etkan · Kesretu'l-Galat · Kitâbetu’l-Hadîs · Hasenu'l-Hadîs · Mucma' Alâ Terkihî · İkrâr · Şurûtu's-Sıhha · Hasenu’l-İsnâd · Tedvin · Ve'l-Lafzu Li-Fulân · Mutâba'at-ı Tâmme · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Mahv · Hasen-Sahîh-Garîb · Ekâbir Ve Esâğir · Tercih · Müfredat · Da'îfu’l-Hadis · Elkâb · Mustahrec

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber