Hadis | Kütüb-ü Sitte | Buhari | Hadis Sözlüğü
A B C D E F G H I İ K L M N R S Ş T U V Y ZHADİSLERİNDE ARAMA YAP
VİTİR BAHSİ
Sahih Buhari eserindeki VİTİR BAHSİ fasılı ile ilgili konular ve hadisler
Fasil :
Ravi :
Baslik :
VİTİR NAMAZININ VAKTİ VE SÛRET-İ EDÂSI HAKKINDA İBN-İ ÖMER HADÎSİ
Hadis :
Şöyle demiştir: Biri Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`den gece (kılınan nâfile) namaz(ının kaç rek`at kılınacağı)nı sordu. Buyurdu ki: Gece (nin nâfile) namazı ikişer ikişerdir. Her hanginiz sabah vaktin(in girdiğin) den şübhe ettiği zaman bir tek rek`at kılar ki (bu tek rek`at evvelce) kılmış olduklarını tekleştirir.
Sıra :
Fasil :
Ravi :
Baslik :
RESÛL-İ EKREM`İN SALÂT-İ LEYLİNE DÂİR HAZRET-İ ÂİŞE HADÎSİ
Hadis :
(Urve İbn-i Zübeyr) şöyle rivâyet etmiştir: (Ümmü`l-mü`minîn) bana haber verdi ki Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem on bir rek`at kılardı. Namazı -ki (Ümmü`l-mü`minîn`in) murâdı gece namazı idi- işte bu idi. O (namazın içi)nde (öyle) secdeleri var idi ki (hiç) başını kaldırmadan her birinizin elli âyet okuyacağı kadar dururdu ve (sonunda) sabah namazından evvel iki rek`at kıldıktan sonra (mübârek) sağ yanı üzerine yatardı. Tâ müezzin (sabah namazının vaktini haber vermek için) gelinceye kadar (o hâl üzere kalırdı).
Sıra :
Fasil :
Konu :
Ravi :
Baslik :
VİTİR HAKKINDA HAZRET-İ ÂİŞE`NİN DİĞER HADÎSİ
Hadis :
Şöyle demiştir: Gecenin her vaktinde Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem vitir kılmışdır. (Son vakitlerindeki) vitri ise (gecike gecike) seher vaktine müntehî olmuştu.
Sıra :
Fasil :
Konu :
Ravi :
Baslik :
VİTİRE DÂİR İBN-İ ÖMER HADÎSİ
Hadis :
Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in: "Öyle yapınız ki, geceleyin namazınızın sonu vitir olsun" buyurduğunu rivâyet etmiştir.
Sıra :
Fasil :
Ravi :
Baslik :
HAZRET-İ RESÛL`ÜN DEVE ÜZERİNDE VİTİR KILDIKLARINA DÂİR İBN-İ ÖMER HADÎSİ
Hadis :
"Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem, deve üzerinde vitir kılardı" dediği rivâyet olunmuştur.
Sıra :
Fasil :
Konu :
Ravi :
Baslik :
RÂKİBEN KILINAN NAMAZIN HÜKMÜ;KUNUT DUÂLARI
Hadis :
(Sened-i muttasıl ile) rivâyet olunmuşdur ki, "Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem sabah (namazında) kunut duâsını okudu mu?" diye soruldu. O da: "Evet" dedi. (Bunun üzerine kendisine:) "Rükû`dan evvel mi kunut buyurdu?" diye soruldu. (O da:) Az müddet sürmek üzere "Rükû`dan sonra" cevâbını verdi.
Sıra :
Fasil :
Konu :
Ravi :
Baslik :
KUNUTUN VAKTİ VE MAHALLİNE DÂİR ENES İBN-İ MÂLİK HADÎSİ;KUNUT DUÂLARI
Hadis :
Yine (sened-i muttasıl ile) rivâyet olunmuştur ki, ravi`ye kunut hakkında sual îrâd edildi. (Enes radiya`llâhu anh:) "Vaktiyle kunut vardı" cevâbını verdi. (Tekrar) soruldu ki: (Kunut) rükû`dan evvel mi idi, (yoksa) sonra mıydı?" (Enes radiya`llâhu anh:) "Evvel idi" cevâbını verdi. (Bunun üzerine kendisine) "(Ya) filân bana haber verdi ki, sen rükû`dan sonra idi demişsin, buna ne dersin?" diye suâl olundu. (Bunun üzerine:) "Yanlışı var, Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem rükû`dan sonra yalnız bir ay kunut buyurdu. Takrîben yetmiş kişiye varan ve kendilerine kurrâ` nâmı verilen birtakım kimseleri müşrikînden bir kavmin nezdine göndermişlerdi ki (o kurrâ` adeden) ötekilerin dûnunda (oldukları için onların eliyle helâk olmuş) idiler. O müşrikler ile Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem beyninde (mün`akid) bir ahid de vardı. Zannediyorum (ki kunut bundan dolayı idi) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem bir ay o müşrikler aleyhine duâ buyurarak kunut etti.
Sıra :
Fasil :
Konu :
Ravi :
Baslik :
KUNUT DUÂLARI;MAĞRİBDE VE FECİRDE KUNUTA DÂİR ENES İBN-İ MÂLİK HADÎSI
Hadis :
Yine (Sened-i muttasıl ile), kunutun (vaktiyle) akşam ile sabah (namazların) da olduğu rivâyet olunmuştur.
Sıra :