Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Şartu’l-Buhârî
· Kalîlu'l-Hadîs
· Ya'nî
· Evlâdu's-Sahâbe
· Fî Hadîsihî Da'fun
· Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi
· Lâ ... İlâ
· Lâ Yu’rafu Lehu Aslun
· Leyse Bi-Sika
· Mâ Alâ Şarti Muslim
· Merfû'an
· Mesânîd

Son Okunanlar
· Ahberanâ Münâveleten
· Âdâbu'ş-Şeyh
· Ahrecehû
· Lika
· Men'ferede Bihi'l-Buhârî
· Ahruf
· Mucîz
· Fukahâ-Yı Seb'a
· Ale'l-Ebvâb
· Lehû Evham




SAHIH BUHARI HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Hadis » Sahih Buhari » Fasillar »


... ...

faslinda 13 sayfada 127 kayitli hadis var

« geri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    ileri »

 
Fasil :
Konu : Ortak azık
Ravi : Seleme İbn-i Ekva`
Baslik :
Hadis : Şöyle dediği rivâyet edilmiştir. (Hevâzin seferinde) mücâhidlerin azıkları hafifleşmişti de fakir düşmüşlerdi. Bunun üzerine Ashâb, Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`e develerini kesmek için (izin istemeğe) geldiler. Resûlullah da bunlara izin verdi. Müteâkıben bunlar Ömer radiya`llahu anh`e mülâkî oldular. Bu haberi ona da hikâye ettiler. Hazret-i Ömer bunlara: - Develeriniz gittikten sonra (bu uzun yolculukta) hayâtınızdan eser kalmaz, dedi. Sonra Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in huzûruna girdi. Ve: - Yâ Resûla`llah! Bunların develeri gittikten sonra bunların hiç biri (sağ) kalmaz, dedi. Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem de: - Öyle ise haydi orduya ilân et, herkes geri kalan azıklarını getirsinler! buyurdu. İçine konulmak üzere meşin bir sergi yayıldı. Getirenler buna koydular. Sonunda Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem ayağa kalktı, düâ buyurdu ve sergi üstündeki erzak için bereket temennî eyledi. Sonra Ashâb`ın kaplariyle gelmesini emretti. Mücâhidler (gelip) avuç, avuç aldılar. Fâriğ oluncıya kadar (torbalarını doldurdular. Yanlarında dolmadık kab kalmadı. Alınan erzâkın bir misli de arttı, kaldı. Resûl-i Ekrem bu mu`cizeden istiğrâb edip son dişleri görülünceye kadar güldü). Sonra Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem (makam-ı şükranda): - Eşhedü en lâ ilâhe illa`llah ve ennî Resûlullah, buyurdu.
HadisNo : 1103

 
Fasil :
Konu : Ortak azık
Ravi : Ebû Mûsâ el-Eş`arî
Baslik :
Hadis : Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: [Hakîkaten Eş`arîler, gazâda azıklarını bitirirken, yâhud Medîne`de âilelerin taâmı azaldığında hemen yanlarındaki erzâkı bir sevb derûnunda toplayıp sonra bir kab içinde (ölçerek) aralarında ale`s-seviye taksîm etmiş kimselerdir. Binâenaleyh Eş`arîler bendendir, ben de Eş`arîlerdenim] buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir.
HadisNo : 1104

 
Fasil :
Konu : Kaçan hayvanın avlanması
Ravi : Râfi` İbn-i Hadîc
Baslik :
Hadis : Şöyle hikâye ettiği rivâyet edilmiştir: (Huneyn dönüşünde Tihâme`den ma`dûd) Zü`l-Huleyfe`de biz, Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem ile berâber bulunduk. Hey`et-i seferiye iyice acıkmıştı. (Huneyn`de) bir çok deve ve koyun da ele geçirmişlerdi. Râfi` (devamla) demiştir ki: Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem ordusunun arkalarında kalmıştı. Ashab acele edip ganîmet develerinden, koyunlarından kısmen kesmişler, tencereleri yerleştirmişlerdi. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem (gelince) emredip tencereler devrildi. Sonra Resûlullah mâl-i ganîmeti taksîm buyurdu. (Develerin; koyunların taksîminde o günün râyicine göre) on koyunu bir deveye muâdil saydı. Bu sırada develerden birisi kaçmıştı. Bunu tâkib ettilerse de o (firârî deve) muakkibleri âciz bıraktı. Ordu içinde (medâr-ı tâkib olan) at da pek az bulunuyordu. Bu sırada mücâhidlerden bir kimse oku ile bu hayvanı tâkib edip (vurdu) da bu sebeble Allah hayvanı tevkîf buyurdu. Bundan sonra salla`llahu aleyhi ve sellem: - Vahşî hayvanların firârîsi gibi behâimin de muhakkak firârîsi vardır. Bunlardan biri size galebe ederse, ona böylece muâmele ediniz (avlar gibi vurunuz!) buyurdu. Ben: - Yâ Resûla`llah! Yarın (zaman olur ki) muhakkak biz, düşmandan endîşe ederiz (de kılıçlarımızı zebh için körletemeyiz), berâberimizde bıçak da bulunmaz. (Bu halde) kamışla hayvan boğazlayabilir miyiz? diye sordum. Resûlullah: - Bol kan akıtan her şey ile zebholunur, üzerine ismu`llah da zikrolunursa, o mezbûhu yeyiniz! Yalnız dişle tırnak müstesnâdır. Bunun sebebini de her halde size bildirmek isterim: amma diş, bir kemiktir (kesmez), tırnak da Habeşîlerin vesâit-i zebhidir, buyurdu.
HadisNo : 1105

 
Fasil :
Konu : Malı olan köle
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Rivâyet olunduğuna göre, Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: Her kim memlûkünden (münbais) hissesini âzâd etse, o kimseye kendi malından (bâkî kıymetini vererek) köleyi (tamâmen) halâs etmesi vâcib olur. Şâyed mu`tikın malı yoksa memlûkün âdilâne kıymeti takdîr olunur. Sonra köle (diğer şerîkin nasîbini iktisâb için) meşakkatsiz bir halde çalıştırılır.
HadisNo : 1106

 
Fasil :
Konu : Emr-i bi`l ma`rûf nehy-i ani`l-münker;Halkı irşad;İyiliği emir, kötülükten men
Ravi : Nu`mân b. Beşîr
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Allah`ın (men` ettiği) hudud üzerinde duran (, ilerlemiyen) kimse ile (ilerliyen) ve hududda vâkı` olan kimselerin benzeri, bir sefîne halkının meseli gibidir ki, onlar sefîne üzerine kur`a attılar: bâzısına sefînenin üstü (, güverte) düştü, bâzısına da altı (ambar kısmı) isâbet etti. Sefînenin altında bulunanlar (susayıp) sudan müstefîd olmak istedikleri zaman yukarı (çıkıyorlar ve bura) dakilerin üzerine uğra (yıp geçi) yorlardı. Bunlar (aralarında): biz, nasîbimiz (ambar) da bir delik açarsak (hem biz ezâlanmamış, hem de) üstümüzdekilere ezâ vermemiş oluruz, dediler. (Bunlardan birisi bir balta sallayarak sefînenin en aşağı bir yerini delmeğe başladı. Yukarıdakiler der-akab geldiler: - Sana da ne oluyor? diye sordular. O da: - Siz bizim yüzümüzden müteezzî oluyorsunuz, bize muhakkak su lâzımdır! dedi). Şimdi âlî tabaka sâhibleri, bu esâfil-i nâsı (fenâ) dilekleriyle başbaşa bıraksalardı, hepsi birden helâk olurlardı. Fakat bunların (cinâyetkâr) ellerini tutsalardı (hem) kendileri necat bulurlardı, hem de bu mücrimleri toptan kurtarırlardı.
HadisNo : 1107

 
Fasil :
Konu :
Ravi : Abdullah İbn-i Hişâm
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Müşârün-ileyh Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem zamânına yetişmiş ve vâlidesi (Sahâbiyât`tan) Zeyneb bint-i Humeyd kendisini (feth-i Mekke`de) Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`e götürmüştü: - Yâ Resûla`llah! Oğlumla İslâm bîati akdediniz, dedi. Resûlullah: - O küçüktür, buyurdu. Ve başını sığazlıyarak Abdullah`a (bereketle) düâ eyledi. (Hafîdi diyor ki:) büyük babamla çarşıya çıkıp (ticâret için) erzak aldığı ve İbn-i Ömer`le İbn-i Zübeyr radiya`llahu anhüm`ün kendisine mülâkî oldukları olurdu. Bunlar derhal Abdullah`a: bizi de (bu mala) ortak et! Çünkü Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem senin için bereketle düâ buyurdu, derlerdi. Abdullah da bunları şerîk ederdi. Bâzı zaman olurdu ki, tamam bir deve yükü (kâr) isâbet ederdi de o kârı (herkesin) evine gönderirdi.
HadisNo : 1108

 
Fasil :
Konu : Rehin bırakılan hayvan
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Resûlulluh salla`llahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Binit hayvanı rehin olunduğu zaman, nafakası (verilmek şartiyle) binilir. Sağım hayvanı rehin olduğu zaman (onun) südü de nafakası verilerek içilir. (Hulâsa) merhun hayvanın nafakası (ona) binen, (südünü) içen kimse üzerine vâcibtir.
HadisNo : 1109

 
Fasil :
Konu : Yemin sanığa düşer
Ravi : Abdullâh b. Abbâs
Baslik :
Hadis : Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in: yemin, rmüddeâ aleyhe âid olmakla hümettiğ rivâyet edilmiştir.
HadisNo : 1110

 
Fasil :
Konu : Köle âzad etmek
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: [Hangi bir kişi, müslim bir rakabe âzadlarsa Allah, onun her uzvuna (mukabil), âzâd edenin bir uzvunu (Cehennem) ateş (in) den halâs eder] buyurdu, dediği rivâyet edilmiştir.
HadisNo : 1111

 
Fasil :
Konu : Kimseye kötülük etmemek;Köle âzad etmek;Sanatkârı desteklemek;Yardımlaşma
Ravi : Ebû Zerr-i Gıfârî
Baslik :
Hadis : Şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Bir kere Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`e: - (Yâ Resûla`llah!) Hangi ibâdet efdaldir? diye sordum. Resûlullah: - Allah`a îman ve Allah yolunda cihad, buyurdu. (Yine) ben: - Hangi esir veya köle (yi âzadlamak) efdaldir? diye sordum. Resûl-i Ekrem: - Pahası yüksek ve sâhibi yanında rağbeti çok olan buyurdu. (Tekrar) ben: - Ya köle âzâdına gücüm yetişmezse? diye sordum. Resûlullah: - Ya san`atkâra muâvenet, yâhud beceriksiz, iş bilmez kişiye yardım edersin! buyurdu. (Yine) ben: - Yardım da yapamazsam? dedim. Resûl-i Ekrem: Şer (rin) den halkı masûn bulundurursun!. Bu da canın için tasadduk ettiğin bir sadakadır, buyurdu.
HadisNo : 1112

« geri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    ileri »




Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z




· Şedîdu'd-Da'f · Vasiyye Bi'l-Kitâb · Ta'anû Fîhi · Ahberanî Racul · Vasıyye · Mesrûk · Ashâbu'l-Mi’e · Vasatun · Lâ Yesbut Fıhı Şey · Kesretu'l-Galat · Kara'tu Alâ Fulân An Fulân · Salih · Telakkub · Âhâd · Tahsîn · Kavlî Sünnet · Vahin · Hasen-Garîb · Garibeyn · Mudrec · Esbetu'n-Nâs · Cevvedehû Fulan · Takrîrî Sünnet · Esbâbu Vurûdil-Hadîs · Vecedtu An Fulân · Sadru’l-Hadîs · Mine's-Sunne Kezâ · Yehimu Fî Hadîsihî · Es-Sunnetu'l-Fi’iliyye · Eceztuke Kitâbe's-Sunen · Uhbirtu An Fulân · Hâkim · Mutarrahu'l-Hadîs · Lâ Yu'teberu Bihi · Du'afâ · Nuhinâ An Keza · Lâ Asle Lehu Bi-Haze'l-Lafz · Sünen Ebî Dâvud · Dâ'î · Leyse Lehu Aslun · Esbâbu'l-Cerh · İttefekâ Aleyh · Mudrecu'l-İsnad · İnteha'l-Lahak · Kalîlu'l-Hadîs · Ashâb-ı Kutub · Ecâzenî · Da'îfun Bi-Hâze'l-İsnad · Mutesâhil · Sebebu Vurûdi'l-Hadîs
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Nuhinâ An Keza · Ekâbir Ve Esâğir · Esahhu'l-Kutub · Sahîh-Garib-Hasen · Garâbet · Esahhu Şey'in Fi'l-Bâb · Fî Hadîsihî Da'fun · Mahrec · Ye'ti Bi'l-Acâ'ib · Rîvâyetu'd-Darîr · Refe'ahû · Ruvîye An Fulân · Rakş · Î'tidâd · Şurûtu'l-Mutevâtir · Azîz · Zarurî İlim · Eceztu Li-Men Edreke Zemânî · Enbe'enâ · Ziyâdâtu's-Sikât · Rivayet Bi'l-Ma'na · Şâhid · Şartu Müslim · Sahih-Garib · Subâ'iyyât · Belağanâ · Mudebbec · Me’mûn · Sünen İbni Mace · Remiz · Sirkatu'l-Hadîs · Tâlîb · Sohbet · Tabakâtu'r-Ruvât · Vehn · Sumâniyyât · Mutâba

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber