Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Şartu’l-Buhârî
· Kalîlu'l-Hadîs
· Ya'nî
· Evlâdu's-Sahâbe
· Fî Hadîsihî Da'fun
· Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi
· Lâ ... İlâ
· Lâ Yu’rafu Lehu Aslun
· Leyse Bi-Sika
· Mâ Alâ Şarti Muslim
· Merfû'an
· Mesânîd

Son Okunanlar
· Ahberanâ Münâveleten
· Âdâbu'ş-Şeyh
· Ahrecehû
· Lika
· Men'ferede Bihi'l-Buhârî
· Ahruf
· Mucîz
· Fukahâ-Yı Seb'a
· Ale'l-Ebvâb
· Lehû Evham




SAHIH BUHARI HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Hadis » Sahih Buhari » Fasillar »


... ...

faslinda 13 sayfada 127 kayitli hadis var

« geri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    ileri »

 
Fasil :
Konu : Köle âzad etmek
Ravi : Abdullâh b. Ömer
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem buyurmuş ki: her kim ki memlûkteki hissesini bağışlar ve memlûkün (bakıyye-i) semenine bâliğ olur derecede malı bulunursa o sehim için köleye âdilâne kıymet konulur da mu`tık, (vücûben) şeriklerine hisseler (inin kıymet) ini verir ve onun hesâbına köle âzâd olur. Şâyed mu`tikın, şeriklerinin hisselerini ödeyecek malı bulunmazsa, köleden âzadladığı hissesi âzâd olur.
HadisNo : 1113

 
Fasil :
Konu : Mü`minlerin içlerinden geçirdiklerinden sorumlu tutulmayacakları
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: Allah benim sebebimle ümmetimden gönüllerinden geçen yaramaz havâtırı - işlemedikçe veya söylemedikçe - afveyledi, buyurmuştur.
HadisNo : 1114

 
Fasil :
Konu : Köle âzad etmek
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Müşârün-ileyh Hazretleri kölesiyle berâber İslâm olmak arzusiyle (Yemen`den Medîne`ye) teveccüh edip gelirken bu iki yolcudan herbiri yolu şaşırıp biribirinden ayrı düşmüştü. (Ebû Hüreyre diyor ki: ben, daha evvel Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in huzûruna geldim. Ve İslâm üzere arz-ı bîat ettim). Bundan sonra (günün birinde) Ebû Hüreyre Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem ile oturduğu sırada köle geldi (, ansızın görünüverdi). Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem hemen (bana): - Ey Ebû Hüreyre, şu kölendir!, Sana gelmiştir, buyurdu. Ebû Hüreyre de: - Yâ Resûla`llah! Ben de seni işhâd ederim ki: o köle (Allah rızâsı için) muhakkak hürdür, dedi. (ve Medîne`ye gelirken yolda terennüm eylediği şu beyti Huzûru Saâdet`te) inşâd eyledi: Ey sefer gecesi! Uzunluğundan ve ta`b-ü meşakkatinden Allah`a sığınırım. Maamâfih bu meşakkatli uzun gecelerdir ki, dâr-i küfürden beni kurtarmıştır.
HadisNo : 1115

 
Fasil :
Konu : Köle âzad etmek
Ravi : Hakîm İbn-i Hizâm
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Müşârün-ileyh Hazretleri câhiliyet zamânında yüz memlûk âzadlamış, yüz (kurbanlık) deve sevketmişti. Müslüman olunca da (mevsim-i hacda) yüz kurbanlık deve üzerine (Bürd-i Yemânî çul örterek) sevk etmiş, yüz memlûk de âzâd etmiştir. Hakîm Hazretleri: ben, Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`e sordum, diyerek (bakıye-i) hadîsi zikretmiştir ki, Zekât bahsinde geçmiştir.
HadisNo : 1116

 
Fasil :
Konu : Benî Mustalik Gazâsı
Ravi : Abdullâh b. Ömer
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem (Medîne`yi basmak isteyen) Benî Mustalık üzerine gece baskını yaptı. Onlar gafil bulunuyorlardı; yaylım hayvanları da su başında sulanıyordu. Resûl-i Ekrem bunların kıtâle tesaddî edenlerini katletti, zürriyetlerini esîr eyledi. O günü Cüveyriye radiya`llahu anhâ`yı da ihtiyâr buyurdu.
HadisNo : 1117

 
Fasil :
Konu : Benî Temîm`in hasletleri
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Rivâyet olunduğuna göre, müşârün-ileyh Hazretleri demiştir ki: Benî Temîm hakkında Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`den (şu) üç (haslet) i işittiğim zamandanberi Benî Temîm`i seviyorum: 1) Resûlullah: Temîmîler ümmetimin Deccâl`a karşı en şiddetli davranan bir sınıfıdır, buyurduğunu işittim. 2) Ebû Hüreyre: Benî Temîm`in zekât malları gelmişti. Bunun üzerine Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: - Bu mallar kavmimizin sadakasıdır! buyurdu, diyor. 3) Hazret-i Âişe nezdinde Temîmîlerden esir bir kadın vardı. Resûlullah Âişe`ye: - Bu esîreyi âzadla! Çünkü o, İsmâil neslindendir, buyurdu.
HadisNo : 1118

 
Fasil :
Konu : Köleye hitap şekilleri
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Rivâyet olunduğuna göre, müşârün-ileyh Hazretleri Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in: [Sizin biriniz (memlûküne): rabbini doyur, rabbine abdest aldır, rabbine su ver! diye hitâb etmesin!. Köle dahi, "Efendim, velî ni`metim!" desin!. Yine sizin biriniz (memlûküne) kulum, câriyem! diye hitâb etmesin! (Çünkü hepiniz Allah`ın kulusunuz, hepiniz memlûksünüz) ve lâkin yiğitim, kızım, oğlum! diye seslensin!] buyurduğunu bildirmiştir.
HadisNo : 1119

 
Fasil :
Konu : Köle ile beraber yemek
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Rivâyet olunduğuna göre, Müşârün-ileyh Hazretleri Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in: [Sizden birinizin taâmını hâdimi getirdiği zaman, (Efendisiyle berâber oturup yesin!). Şâyet (yemek az olur da) Efendisiyle oturmazsa Efendi hâdimine bir, yâhud iki lokma, bir yâhud iki çiğnem sunsun!. Çünkü o taâmın i`mâl ve ihzârını hâdim deruhde etmiştir.]
HadisNo : 1120

 
Fasil :
Konu : Döğerken yüze vurmamak
Ravi : Ebû Hüreyre
Baslik :
Hadis : Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in: Sizden biriniz (lede`l-îcâb) hâdimini döğdüğünde yüzüne vurmaktan ictinâb etsin! buyurduğu rivâyet edilmiştir.
HadisNo : 1121

 
Fasil :
Konu : Hürriyetini kazanacak köle (mükateb)
Ravi : Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Baslik :
Hadis : Şöyle rivâyet edilmiştir: Bir kere Berîre bedel-i kitâbeti hakkında yardım dileyerek Âişe`ye gelmişti. Ve bedel-i kitâbetinden (o güne kadar) bir şey ödememişti. Âişe Berîre`ye: - Haydi Efendilerine git; (görüş!). Velân bana âid olmak üzere senin nâmına bedel-i kitâbetini (def`aten) kazâ etmemi arzu ederlerse vereyim, dedi. Bu teklîfi Berîre ehline bildirdi. Fakat kâbul etmediler ve: - Hazret-i Âişe, bedel-i kitâbetini senin hesâbına hasbî olarak vermek isterse, Velân bize âid olmak üzere versin! dediler. Berîre: bu mes`eleyi Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`e arz ettim. Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem Âişe`ye: - Sen Berîre`yi satın al, sonra âzadla!. Velâ da muhakkak sûrette mu`tika âidtir, buyurdu. Sonra Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem kalktı. (Mescid`e gidip halka karşı bir hutbe îrâd etti. Allah`a hamd-ü senâdan sonra): - Bilmem ne fikir ile halk, Kitâbullah`da bulunmayan bâzı şartla dermeyân ediyorlar. Her kim Azîz ve Celîl olan Allah`ın Kitâbında (ki hükmünde) bulunmayan bir şartı kayd ederse (bâtıldır,) isterse yüz şart koşsun, onun hükmü yoktur; hak ve kavî olan Allah`ın şartıdır, buyurdu.
HadisNo : 1122

« geri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13    ileri »




Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z




· Uluvv-u Nisbî · Hadis Tedvini · Merâsîlu's-Sahâbe · Hasen Li-Aynihî · Elfâz-ı Câzime · Yerfa'uhû · Mechûlu'l-Hâl · Eceztu Li'l-Mevcûdîn · Mutekaribu’l-Hadîs · Mudrec · Tevâtür-ü Manevî · Usûl-ü Hadis · Muhmel · Sigâr-ı Tabiin · Zekera Lenâ Fulân · Mucâz Leh · Leyyinun · An'ane · Ahberanâ Fulân Bi-Kırâ'atî Aleyhi · Eceztu Li-Kulli Vahidin (Ahadin) · Eda Sığaları · Sahibu'l-Bid'a · Tabi’î · Nekâret · İhtilât · Mutâba · Kara'tu Bi-Kitâbi Fulân · Akvâl · Lâ Yesbut Fıhı Şey · Leyse Bi-Umde · İbtidâ-yı Sened · el-Kutubu's-Sitte · Zekera Lî Fulân · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Musâvât · Humasiyyât · Âdâb · Kale Lenâ Fulân Bi-Kırâ'atî · Mubhem · Sünnet · İttihâm Bi'l-Kizb · Taktî'u'l-Hadîs · Efrâdu'l-Buldân · Tahammul · Rivayet Bi'l-Ma'na · Haddesenâ Sâhibun Lenâ · Evvel · Tahammulu'l-İlm · Ashâb-ı Resûlillâh · Mürüvvet
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Nuhinâ An Keza · Ekâbir Ve Esâğir · Esahhu'l-Kutub · Sahîh-Garib-Hasen · Garâbet · Esahhu Şey'in Fi'l-Bâb · Fî Hadîsihî Da'fun · Mahrec · Ye'ti Bi'l-Acâ'ib · Rîvâyetu'd-Darîr · Refe'ahû · Ruvîye An Fulân · Rakş · Î'tidâd · Şurûtu'l-Mutevâtir · Azîz · Zarurî İlim · Eceztu Li-Men Edreke Zemânî · Enbe'enâ · Ziyâdâtu's-Sikât · Rivayet Bi'l-Ma'na · Şâhid · Şartu Müslim · Sahih-Garib · Subâ'iyyât · Belağanâ · Mudebbec · Me’mûn · Sünen İbni Mace · Remiz · Sirkatu'l-Hadîs · Tâlîb · Sohbet · Tabakâtu'r-Ruvât · Vehn · Sumâniyyât · Mutâba

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber