Hadis | Hadis Sözlüğü

A B C D E F G H I İ K L M N R S Ş T U V Y Z

KÜTÜBÜ SİTTE HADİSLERİNDE ARAMA YAP

Fasil Ravi Konu Hadis

NAMAZ BÖLÜMÜ

Akşam Namazı
Akşam Namazının Nafilesi
Amin Demenin Fazileti
Bayram Namazları
Beş Vakit Namaza Bağlı (Ratib) Nafileler
Camiye Girme Ve Oturma Adabı
Cehri Okuma
Cemaate Devam Vacibtir
Cemaatin Fazileti
Cemmati Özrü Olan Terkeder
Cenaze Namazı
Cuma Namazının Fazileti Vücubu Ve Ahkamı
Cuma Namazının Nafilesi
Cuma Ve Bayramın Aynı Güne Rastlaması
Cumanın Vakti Ve Ezanı
Ezan Ve İkametle İlgili Hükümler
Ezanın Başlangıcı
Ezanın Fazileti
Gece Namazı
Hacet Namazı
Havf ( Korku) Namazı
Hutbe Ve Hutbe İle İlgili Hususlar
İkindi Namazının Nafilesi
İmamın Vasfı
İstihare Namazı
İstikbalu`l Kıble
İstiska (Yağmur) Namazı
Ka`de (Oturma)
Kıraat
Kunut
Kuşluk Vakti
Küsuf Namazı
Me`mum (İmama Uyan) İle İlgili Hükümler
Mekruh Vakitler
Müteferrik Namazlar (Tahiyyetü`l-Mescid)
Namaz Ve Hutbede Kıraat
Namaza Müteallik Muhtelif Hadisler
Namazda Okunan Sure
Namazın Eda Ve Kazasının Vücubu Hakkında
Namazın Evsafını Bildiren Bazı Hadisler
Namazın Fazileti
Namazın Kasrı (Kısaltılması)
Namazın Mahiyeti Ve Rükünleri
Namazın Sekiz Şartı - Başka Meşguliyeti Terk
Namazın Sekiz Şartı - Hadesten Teharet
Namazın Sekiz Şartı - Kıble
Namazın Sekiz Şartı - Namaz Kılınan Yerler
Namazın Sekiz Şartı - Namazda Konuşmamak
Namazın Sekiz Şartı - Setr`ül Avret
Namazın Şartları Üzerine Muhtelif Hadisler
Namazın Uzunluğu Ve Kısalığı Hakkında
Namazın Vakitleri
Öğle Namazının Nafilesi
Öğle Ve İkindi Namazları
Ramazanda Gece Kalkışı Ve Teravih Namazı
Rüku Ve Secdelerin Miktarı
Rüku Ve Sücudun Şekli
Secde Azaları
Secdeler Üzerine Fasıl - Sehv Secdesi
Secdeler Üzerine Fasıl - Şükür Secdesi
Secdeler Üzerine Fasıl - Tilavet Secdesi
Seferde İki Namazın Cemedilmesi
Selam
Ta`dil-i Erkan
Tesbih Namazı
Teşehhüd
Vitir Namazı
Yatsı Namazı
Yatsı Namazının Nafilesi
Yolculukta Nafile Namazlar
Hadis :
Resulullah (sav): "İçki içen, zina yapan ve hırsızlıkta bulunan kimse hakkında ne dersiniz?" diye sordu. Bu sual, bunlar hakkında henüz hadd cezası gelmezden önce sorulmuştu. "Allah ve Resulü daha iyi bilir!" diye cevap verdiler. Aleyhissalatu vesselam: "Bu fiiller ağır suçtur, onlar hakkında ceza vardır. Hırsızlığın en kötüsü de namazını çalmaktır" buyurdu. Bunun üzerine: "Ya Resulullah, kişi namazını nasıl çalar?" diye sordular. Şu cevabı verdi: "Rükusunu ve secdelerini tamamlamaz."
Sıra :
2578
 
Hadis :
Ebu Mes`ud`a gelerek: "Bize Resulullah (sav)`ın namazından anlat!" dedik. Hemen önümüzde kalktı, tekbir getirdi. Rükuya varınca ellerinin ayalarını dizlerinin üzerine koydu. Parmaklarını dizinin alt kısmına getirdi. Dirseklerini yan taraflarına uzattı. Bu halde her uzvu hareketsiz saabit durdu. Sonra semi`allahu li-men hamideh dedi ve her uzvu düz oluncaya kadar doğruldu.
Sıra :
2579
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) şöyle buyurdular: "Secdede ta`dile riayet edin, kimse kollarını köpeklerin yayışı gibi yaymasın."
Sıra :
2580
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Rüku ve secdeleri yerine getirin. Allah`a yemin olsun siz secde rüku ettikçe ben arkamda olanları da görüyorum." -Belki "Sırtımın gerisini" demişti-"
Sıra :
2581
 
Hadis :
Rivayete göre, arkadaşlarına: "Size Resulullah (sav)`ın namazını haber vereyim mi?" diye sormuştur. Ebu Kilabe der ki: "(Böyle söyledikten sonra), bize şeyhimiz Ebu Yezid`in namazı (gibi) namaz kıldırdı. Ebu Yezid, başını birinci ve üçüncü rek`atin ikinci secdesinden kaldırınca otururcasına doğrulur sonra kalkardı."
Sıra :
2582
 
Hadis :
Enes İbnu Malik (ra)`i dinledim şöyle diyordu: "Resulullah (sav)`dan sonra, namazı Resulullah`ın namazına bu derece benzeyen, şu gençten yani Ömer İbnu Abdilaziz`den başka birinin ardında namaz kılmadım." Enes (devamla) dedi ki: "Rükusunda on tesbihat, secdelerinde de o kadar tesbihat tahmin ettik."
Sıra :
2583
 
Ravi :
Hadis :
es`Sa`di babasından veya amcasından naklediyor: "Resulullah (sav)`a namazını kılarken dikkatle baktım, rüku ve secdelerinde üçer kere subhanallahi ve biamdihi diyecek kadar duruyordu."
Sıra :
2584
 
Ravi :
Hadis :
İbnu`l-Eş`as zamanında Küfe`ye Mataru`bnu Naciye (adında biri) galebe çaldı, (İbnu Abbas`ın oğlu) Ebu Ubeyde İbnu Abdillah`a halkın önüne geçip namaz kıldırmasını emretti. Ebu Ubeyde, (namaz kıldırırken) başını rükudan kaldırdığı zaman ben: "Allahümme Rabbena ve leke`l-hamdü mil`e`s-semavat ve mire`l-ardı ve mil`e ma şi`te min şey`in ba`du. Ehle`s-senai ve`l-mecdi. La mani`a li-ma a`tayte ve la mu`tiye li-ma mena`te. Ve la yenfe`u za`l-ceddi minke`l-ceddü" duasını okuyuncaya kadar kıyamda dururdu." el-Hakem der ki: "Bunu ben Abdurrahman İbnu Ebi Leyla`ya zikrettim. Dedi ki: "Bera İbnul-Azib (ra)`i işittim: "Resulullah (sav)`ın kıldığı namazın rükusu secdesi, rüku ve secdeden başını kaldırdığı zamanki ve iki secde arasındaki (fasılaları) birbirine yakın uzunlukta idi" demişti." Şu`be der ki: "Ben bunu Amr İbnu Mürre`ye söyledim. O da: "Ben, İbnu Ebi Leyla`yı gördüm, onun namazı böyle değildi" dedi."
Sıra :
2585
 
Ravi :
Hadis :
Sahiheyn`in diğer bir rivayetinde şöyle gelmiştir: "Resulullah (sav)`ın rüku ve secdesi ve iki secde arasındaki (fasıla ile), rükudan başını kaldırdığı zamanki (fasıla) -kıyam ve ku`ud (oturma) hariç- birbirine yakın miktardaydı."
Sıra :
2586
 
Hadis :
Huzeyfe (ra) bir adamın namaz kılarken hile yaptığını görmüştü. "Sen bu namazı ne zamandan beri kılıyorsun?" diye sordu. Adamcağız; "Kırk yıldan beri!" dedi. Huzeyfe "Öyleyse kırk yıldan beri namaz kılmadın (bütün kıldıkların boşa gitmiş). Şayet bu şekilde namaz kılarak ölecek olursan Muhammed`in fıtratından başka bir fıtrat üzere öleceksin!" dedi ve ilave etti: "Kişi namazı hafif kılar (ama buna rağmen) tam kılar, güzel kılar!"
Sıra :
2587