Hadis | Kütüb-ü Sitte | Buhari | Hadis Sözlüğü

A B C D E F G H I İ K L M N R S Ş T U V Y Z

HADİSLERİNDE ARAMA YAP

Fasil Ravi Konu Hadis

HACC VE UMRE BÖLÜMÜ

Kütüb-ü Sitte eserindeki HACC VE UMRE BÖLÜMÜ fasılı ile ilgili konular ve hadisler

Hadis :
Safa ile Merve arasındaki tavaf sırasında Resulullah (sav)`ın şöyle dua ettiğini işittim: "Rabbimiz bize dünyada hayır ver, ahirette de hayır ver ve bizi ateş azabından koru."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Nafi` (ra)`nin anlattığına göre, İbnu Ömer (ra)`i Safa tepesi üzerinde şöyle dua ederken işitmiştir: "Ey Allah`ım, Kitab-ı Mübin`inde: "Bana dua edin size icabet edeyim!" (Gafir 60) diyorsun, sen sözünden dönmezsin. Ben şimdi senden istiyorum: Bana hidayet verip İslam`ı nasib ettin, onu geri alma. Son nefesimi Müslüman olarak vermemi nasib et" (Amin) (Rezin şunu ilave etmiştir: "(İbnu Ömer), üç kere tekbir getirir ve şöyle derdi: "Allah`tan başka ilah yoktur, O tekdir, O`nun ortağı yoktur, mülk O`nundur, bütün hamdler O`na aittir, O her şeye kadirdir." Bunu da yedi kere tekrarlardı. Merve`de de, her şavtta aynı şeyleri tekrar ederdi. [Rezin`in bu ilavesi de Muvatta`nın aynı babındadır (127. hadis)])
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Rezin`in bir rivayetinde şöyle denir: "Bu yirmi bir tekbir, yedi tehlil eder. Bunlar arasında da dua eder, Allah`tan ister, sonra (tepeden inmeye başlar), vadinin tabanına (şimdilerde Yeşil Sütunlara) varınca koşmaya başlar, buradan çıkıncaya kadar koşar, Merve yamacına vannca normal yürümeye devam eder. Tepeye, zirveye çıkar, orada durup, Safa`da yaptıklarını aynen tekrar ederdi. Bunu yedi kere tekrarlar ve böylece sa`yini tamamlamış olurdu."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) Safa tepesinde durduğu zaman üç kere tekbir getirip sonra: Allah`tan başka ilah yoktur. O tekdir, O`nun ortağı yoktur, mülk (Onundur, hamd O`na aittir, O herşeye kadirdir" derdi. Ve bunu üç sefer tekrar eder, dua okurdu. Aynı şeyi Merve tepesinde de yapardı."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
İbnu Ömer (ra)`in tavaf sırasında telbiye getirmemesi, bunun meşru olmamasındandır. Bu sebeple oğlu Salim de tavafta telbiyeyi mekruh addetmiştir. İbnu Uyeyne der ki: "Kendisine ihtida edilip uyulanlardan Ata İbnu`s-Salib hariç hiç kimsenin Beytullah`ın etrafında telbiye getirdiğini görmedim." Şafii hazretleri ve Ahmed İbnu Hanbel sessizce telbiye getirmeyi caiz bulmuşlardır. Ancak Rebia tavaf edince telbiye getirirdi." (Hanefilere göre, telbiye, Zilhicce`nin 10`uncu günü (yani bayramın birinci günü) şeytana ilk taşın atılmasına kadar devam eder, o zaman bırakılır.)
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav) mesrur bir halde yanımdan çıkmıştı, sonra üzüntülü olarak geri döndü. Dedi ki: "Kabe`ye girdim. Ancak pişman oldum, yaptığım bu işi geri getirebilseydim, girmezdim. Ümmetime meşakkat vermiş olmaktan korkuyorum."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Tirmizi`de şöyle denir: "...Yapmamış olmayı temenni ettim. Zira, kendimden sonra ümmetimi yormuş olmaktan korkuyorum."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Resulullah (sav), beraberinde Usame İbnu Zeyd, Bilal, Osman İbnu Talha (ra) olduğu halde hep beraber girip kapıyı kapadılar. Açtıkları zaman içeri ilk giren ben oldum. Bilal`le karşılaştım ve hemen Resulullah (sav)`ın Kabe`nin içerisinde namaz kılıp kılmadığım sordum. "Evet" dedi, "iki Yemani direk arasında." Kaç rek`at kıldığını sormayı unuttum."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Bir rivayette geldiğine göre İbnu Ömer şöyle demiştir: "Çıktığı zaman Bilal (ra)`e sordum: "Resulullah (sav) içerde ne yaptı?" Cevaben: "İki direği sağına, birini de soluna aldı, üç direği de arkasına aldı. O zaman Beytullah`ta altı direk vardı- sonra namaz kıldı."
Sıra :
 
Ravi :
Hadis :
Bir rivayette şöyle gelmiştir: "Beytullah`a girdiği zaman soluna gelen iki direk arasında iki rek`at namaz kıldı. Sonra çıktı ve Kabe`nin önünde iki rek`at namaz kıldı."
Sıra :