Rüya Tabirleri
Açılış  Giriş Sayfası Yap
Favori  Sık Kullanılanlara Ekle
www.ihya.org 4. yilinda
MC ÜYE İŞLEMLERİ
Üyeadi:
Parola :
Kütübü Sitte
Buhari Hadis Kitabi
SPONSOR LINKLERI
Secme Konular
· Gaflet
· Sahih-i Buhârî
· Tevâtür
· Kudsi Hadis
· Cüz
· Sahîfe
· Zındık
· Salih
· Fasık
· Nesh

Burayada Bak
· Akıl
· Mubtedi
· Tarahû Hadîsehû
· Şartu’l-Buhârî
· Kalîlu'l-Hadîs
· Ya'nî
· Evlâdu's-Sahâbe
· Fî Hadîsihî Da'fun
· Haddesenâ Fulân Kıra'aten Aleyhi
· Lâ ... İlâ
· Lâ Yu’rafu Lehu Aslun
· Leyse Bi-Sika
· Mâ Alâ Şarti Muslim
· Merfû'an
· Mesânîd

Son Okunanlar
· Ahberanâ Münâveleten
· Âdâbu'ş-Şeyh
· Ahrecehû
· Lika
· Men'ferede Bihi'l-Buhârî
· Ahruf
· Mucîz
· Fukahâ-Yı Seb'a
· Ale'l-Ebvâb
· Lehû Evham




SAHIH BUHARI HADİSLERİNDE ARAMA YAP
Fasil Ravi Konu Hadis

Hadis » Sahih Buhari » Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak

Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak

Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak konusunda 1 sayfada 3 kayitli hadis var

 
Fasil : KİTÂBÜ`S-SAVM
Konu : Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak
Ravi : Ebû Cuhayfe
Baslik : İBÂDETTE İ`TİDÂLE DÂİR EBÛ CÜHAYFE HADÎSİ VE SELMÂN İLE EBÜ`D-DERDÂ` KISSASI. VE HAKLAR, VAZÎFELER
Hadis : Ebû Cuhayfe radiya`llahu anh`e muttasıl sened ile şöyle haber verdiği rivâyet edilmiştir: Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem Selmân (-i Fârisî) ile Ebü`d-Derdâ` arasında kardaşlık te`sîs buyurmuştu. Selmân, Ebü`d-Derdâ`yı bir def`a ziyâret etti. (Bulamadı). Ve (zevcesi) Ümm-i Derdâ`yı eski bir elbîse içinde perîşân gördü de: - Bu ne haldir? diye sordu. Ümm-i Derdâ: - Kardeşin Ebü`d-Derdâ`nın dünyâda bir işi ve ilişiği yok ki (gündüz oruç tutar, gece namaz kılar) diye yanıktı. (Bu sırada) Ebü`d-Derdâ`da geldi. Selmân (ı selâmladı. Ve onun) için yemek yaptı, (önüne getirdi). Selmân Ebü`d-Derdâ`ya: - (Haydi) sen de ye! dedi. Ebü`d-Derdâ`: - Ben oruçluyum!, demesi üzerine, Selmân: - (Va`llah bu orucu bozacaksın!). Ve sen yeyinceye kadar ben de yemiyeceğim, dedi. Ebû Cuhayfe diyor ki: Ebü`d-Derdâ`da (orucunu bozup müsâfiriyle) yedi. Gece olunca Ebü`d-Derdâ` gecenin evvelinde namaza kalkmak istedi. Selmân: - Uyu! diye men` etti. Ebü`d-Derdâ` da uyudu. Sonra bir daha kalkmak istedi. Yine Selmân: - Uyu! diye men` etti. Gecenin âhir vakti olunca Selmân: - Artık şimdi kalk! dedi. (Kalktılar abdest aldılar,) namaz kıldılar. Namazı müteâkıb Selmân Ebü`d-Derdâ`ya: - (Kardeşim!) Üzerinde muhakkak ki, Rabbının bir hakkı vardır; kendinin de böyle bir hakkı vardır; âilenin de bir hakkı vardır; (hattâ müsâfirinin bile hakkı vardır). Binâenaleyh her hak sâhibine hakkını vermelisin!. (Evet ye, iç, oruç tut. Namaz kıl, uyu, hayat yoldaşınla seviş). Sonra Ebü`d-Derdâ` Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in huzûruna gelip bu vak`ayı arz edince Resûlullah: - Selmân doğru söylemiştir, buyurdu.
HadisNo : 934

 
Fasil : KİTÂBÜ`S-SAVM
Konu : Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak
Ravi : Ümmü`l-mü`minîn Âişe
Baslik : RESÛL-İ EKREM`İN GECE NAMAZININ VE ORUCUNUN KEYFİYYETİNE DÂİR HAZRET-İ ÂİŞE VE ENES İBN-İ MÂLİK HADÎSLERİ
Hadis : Şöyle dediği rivâyet edilmiştir: Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem (bâzı aylarda çok) oruç tutardı. Hattâ biz onu (bu ayda) hiç iftar etmedi sanırdık. (Bâzı aylarda da çok) iftar ederdi. Hattâ biz, onu (bu ayda) hiç oruç tutmadı derdik. Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in Ramazan`dan başka bir ayın orucunu tammaladığını görmedim. Şa`ban`daki kadar kendisinde çok oruçlu olduğu bir ay da görmedim. Âişe radiya`llahu anhâ`dan gelen bir rivâyette de şu ziyâde vardır: Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem: ibâdetlerden (mukavemetine) gücünüz yetişebilecek ibâdeti ihtiyâr ediniz. Siz ibâdetten bezmedikçe Allah, fazl ü sevâbını kesmez. Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`e göre, en sevimli namaz, az olsa bile devamlı kılınan namazdı. Resûlullah her hangi bir (nâfile) namazı kılmaya başlayınca ona devam buyururdu.
HadisNo : 935

 
Fasil : KİTÂBÜ`S-SAVM
Konu : Nâfile ibâdeti tâkat dâhilinde yapmak
Ravi : Enes b. Mâlik
Baslik : RESÛL-İ EKREM`İN GECE NAMAZININ VE ORUCUNUN KEYFİYYETİNE DÂİR HAZRET-İ ÂİŞE VE ENES İBN-İ MÂLİK HADÎSLERİ
Hadis : (Bir kere) Enes İbn-i Mâlik radiya`llahu anh`ten Nebî salla`llahu aleyhi ve sellem`in orucu (nun kemiyyet ve keyfiyeti) nden sorulmuş da müşârün-ileyh şöyle cevab vermiştir: Ben, Resûlullah`ı aydan (bâzı günlerde) oruçlu görmeyi arzu etmezdim, ancak onu oruçlu görürdüm. İftar eder görmek de isteyince, muhakkak Resûlullah`ı iftar eder görürdüm. Geceden (bâzı zamanlarda) namaz kılar görmek istemezdim, ancak onu namaz kılar görürdüm. Uyur görmek istemezdim, illâ onu uyur görürdüm. (Enes İbn-i Mâlik devamla): Ben Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in (mübârek) elinden daha yumuşak ne bir yün sof, ne de bir harîr meshetmedim. Yine ben Resûlullah salla`llahu aleyhi ve sellem`in râyiha (-i tayyibe) sinden daha güzel kokan ne bir misk, ne de bir anber koklamadım, (demiştir).
HadisNo : 936




Tüm Konular     A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü W V Y Z




· Lem Yesbut · Suffe Ehli · Usûlu'l-Hadîs · Da'îfu’l-Metn · Lâ Yus'elu An Mislihî · İlelu'l-Hadîs · Makbul · Teşdîd · Adalet · İcâze Mücerrede Ani'l-Munâvele · Gayruhû Evsak Minhu · İstimla · Merdûd · Keza · Muttasıl · Sıhah-ı Sitt · Hasen-Sahih · Merfû'an · Cemâ'a · Enbe'enâ Muzâkereten · Etrâf · İlmu'l-Hadîs Dirâyeten · Telakkub · Munker · Da'îfu’l-Hadis · Ahkâm · Buldânu'r-Ruvât · Cemâ'at · Mukill · Telfîku'r-Rivâyâ · Kalb Fi's-Sened · Fuhşu'l-Ğafle · Nakd-i Rical · Cerh Ve Ta'dil İlmi · Vecih · Er-Rıhle Fî Talebi'l-Hadîs · Şurûtu'l-Mutevâtir · Lâ ... İlâ · Haddesenî · Ahberanî Fulân Mukâtebeten · Karin · Sünen Dârimî · Ekseru's-Sahâbe Fetven · İcâzetu’l-Mucâz · Sikatun · Mechûlu'z-Zât · Belağahû · Kad Du'ife · Bilâd Tedlîsi · Nushatu'l-Asl
· Akıl · Mubtedi · Tarahû Hadîsehû · Nuhinâ An Keza · Ekâbir Ve Esâğir · Esahhu'l-Kutub · Sahîh-Garib-Hasen · Garâbet · Esahhu Şey'in Fi'l-Bâb · Fî Hadîsihî Da'fun · Mahrec · Ye'ti Bi'l-Acâ'ib · Rîvâyetu'd-Darîr · Refe'ahû · Ruvîye An Fulân · Rakş · Î'tidâd · Şurûtu'l-Mutevâtir · Azîz · Zarurî İlim · Eceztu Li-Men Edreke Zemânî · Enbe'enâ · Ziyâdâtu's-Sikât · Rivayet Bi'l-Ma'na · Şâhid · Şartu Müslim · Sahih-Garib · Subâ'iyyât · Belağanâ · Mudebbec · Me’mûn · Sünen İbni Mace · Remiz · Sirkatu'l-Hadîs · Tâlîb · Sohbet · Tabakâtu'r-Ruvât · Vehn · Sumâniyyât · Mutâba

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Google
 
Web ihya.org
CepAlem Gazeteler E-Kart E-Kitap Saglik Şiirler Sözlük
Kuran Meali Hadis Namaz Vakitleri Ingilizce Samil Fıkıh Fetva Rüya Tabiri
Kamus Hikayeler Forum Dini Terimler Haberler Oyun Resimler Ilahiler
Terimler isimler Sosyal Kavram Hadis Sözlügü imsakiye
Üniversite taban puanları ilmihal Rehber